Beatrice Mahler spune că pentru a se stabili cu exactitate cauza morții, trebuie să fie efectuată o autopsie la IML.
"Orice persoană care se prezintă la spital şi moare în 24 de ore este absolut obligatoriu ca autopsia să se facă la Institutul de Medicină Legală pentru a evidenția cu exactitate cauzele pentru a face teste toxicologice şi alte analize pe care noi în spitale nu le facem", declară Beatrice Mahler.
În continuare, medicul eviențiează faptul că plămânul este organul cel mai afectat în urma infecției cu coronavirus, iar el rămâne cu niște sechele, chiar dacă pacientul este declarat vindecat. În acest caz, plămânul nu trebuie forțat, ci trebuie să se recupereze lent, căci altfel pot apărea complicații grave.
Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă și avertiezează asupra faptului că nu au fost puține cazurile în care pacienții care au fost declarați videcați de COVID-19 au dezvoltat o complicație despre care se vorbește destul de puțin: tromboembolism pulmonar. Afecțiunea este extrem de gravă și se manifestă prin scăderea bruscă a oxigenului, tuse cu sânge și stare generală proastă. Dacă nu este tratată corespunzător și dacă pacientul are și în istoricul medical probleme de circulație, există un risc ridicat de deces.
"Post-COVID mai există o complicație care din păcate este prezentă şi se vorbeşte foarte puţin şi anume riscul trombembolism pulmonar. Avem o boală a vaselor, o boală care este prezentă în COVID şi care duce la coagularea sângelui în vase, care nu apare în timpul internării. Poate să apară şi la câteva zile după externare şi se manifestă printr-o scădere bruscă a oxigenului, prin expectorație cu sânge, prin stare generală alterată. Din păcate, la o parte din aceşti pacienți, dacă tromboza este importantă pe vasele de sânge pacientul nu ajunge să beneficieze de tratament şi decedează", a mai explicat Beatrice Mahler.