Conform documentelor prezentate de către Casa de Asigurări de Sănătate, medicul Ionuț Radu Smicală ar fi solicitat spre decontare, în anul 2020 (n.r. – anul izbucnirii pandemiei de COVID-19), servicii medicale care nu au fost prestate în mod real, prejudiciul fiind estimat la început la peste 150.000 de lei, potrivit Monitorul de Botoșani.
Oficialii CAS Botoșani au devenit suspicioși când au observat că în anul 2020, 81% din totalul consultațiilor raportate de medic ar fi fost decontate pentru 545 de copii înscriși pe listă, iar copiii nu au primit și medicație pe baza unei rețete electronice gratuite.
Din cele 10 cazuri verificate prin sondaj de către echipa de control, în 8 situații consultațiile nu au fost confirmate ca și efectuate. Astfel, pe perioada respectivă doar 87 de consultații au fost confirmate, restul de 1.348 de consultații pentru copii și adulți fiind infirmate.
La perchezițiile făcute de anchetatori în cabinetul și la domiciliul medicului au fost ridicate fișele medicale și registrele de consultații din anul 2020, care au arătat discrepanțe semnificative între consultațiile raportate și cele efectuate. Mai mult, procurorii au găsit sume mari de bani, de peste 100.000 de euro cash, despre care medicul a afirmat că sunt economiile sale din ultimii 20 de ani.
Procurorii au dispus trimiterea în judecată a medicului pentru obținere ilegală de fonduri, iar primul termen de judecată ar urma să aibă loc în octombrie. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, medicul va beneficia de prezumția de nevinovăție.