Medicii au explicat marți de ce carantina sau izolarea rămâne în vigoare în cazul familiilor cu copii care pleacă în concediu, chiar dacă părinții sunt vaccinați împotriva COVID-19. Copiii, care nu pot fi vaccinați, sunt principali transmițători ai coronavirusului, astfel că la revenirea în țară din străinătate vor sta în carantină timp de 10 zile.
Se știe că în cazul persoanelor de peste 16 ani vaccinate împotriva COVID-19, cu ambele doze, după cel puțin 10 zile de la rapel nu va mai fi obligatorie intrarea în carantină sau izolare la întoarcerea în țară din străinătate.
Totuși, carantina rămâne valabilă în cazul copiilor. Astfel, dacă alături de adulți vor fi și copii care vor pleca în străinătate, la revenirea în țară aceștia vor fi plasați în carantină, astfel că unul dintre părinți va sta cu acesta pe durata izolării.
„Depinde de situația epidemiologică a regiunii în care călătoresc familiile cu copii. Dacă o familie călătorește într-o țară cu o incidență ridicată a COVID-19, la intoarcerea in România, copilul prezintă riscul de a raspândi boala, este un vector, de aceea el trebuie ținut in carantină timp de 10 zile, și unul dintre parinti trebuie sa stea cu copilul”, a explicat, marți, medicul Florentina Furtunescu, de la Institutul Național de Sănătate Publică.
Potrivit deciziei din 18 ianuarie 2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, persoanele care vin în România din țări cu risc epidemiologic ridicat nu vor mai sta în carantină 14 zile dacă au fost vaccinate anti COVID-19 și au trecut cel puțin 10 zile de la rapel.
„Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. (...)
Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării”, potrivit Hotărârii CNSU nr.4 din 18 ianuarie 2021.