Alvarenga, în vârstă de 37 de ani, a sosit la ora locală 20.00 (4.00, ora României) pe aeroportul din San Salvador, a declarat Irène Sanchez, şefa serviciului de presă al Ministerului de Externe.
El a părăsit luni Majuro, capitala Insulelor Marshall, ţara în care a fost găsit după ce a naufragiat, pe 30 ianuarie, şi a făcut o escală la Hawaii, în Statele Unite. Tânărul a fost supus unor noi teste medicale marţi, la Los Angeles, în vestul Statlor Unite, lucru care i-a permis să îşi încheie călătoria către El Salvador.
La câteva minute după ce a coborât din avion, naufragiatul, aşezat într-un scaun cu rotile, a apărut pentru o scurtă perioadă de timp în faţa camerelor de luat vederi. Nu a făcut nicio declaraţie. Ulterior a fost transportat cu ambulanţa la un spital, situat la aproximativ 10 kilometri vest de capitala salvadoriană, pentru a fi examinat din nou de către medici.
Două vere l-au aşteptat cu răbdare pe aeroport încă de marţi dimineaţa, împreună cu numeroşi jurnalişti, inclusiv o echipă AFP. "Imaginează-ţi cât de mult timp a petrecut (pe ocean). Ar fi putut să moară. Dar, slavă Domnului, vărul meu este un luptător, pentru că nu ştiu ce ar fi făcut altcineva. Suntem fericiţi să îl vedem revenind după atât de mult timp", a declarat pentru AFP una dintre cele două femei, Marisol Alvarenga, în vârstă de 35 de ani.
Maria Elena Alvarenga, în vârstă de 37 de ani, a declarat că vrea să-l "aştepte, îmbrăţişeze şi conducă la mama sa, pentru că şi ea îl aşteaptă", în satul natal, Garita Palmera, în zona de coastă, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitală.
"Ne pregătim să-l primim, este o bucurie pentru noi toţi", a declarat pentru AFP tatăl acestuia, Ricardo Orellana.
- Un exemplu de putere şi tenacitate. Rudele lui José Salvador Alvarenga şi-au decorat luni casa modestă din cărămidă, vopsită în verde, cu baloane şi crengi de palmier, cum se obişnuieşte pentru marile evenimente.
"Mi-ar plăcea să vină să se aşeze împreună cu noi, aici, pe plajă, şi să ne povestească această aventură, deoarece pe noi, cei mai tineri, acest lucru ne-ar putea ajuta să supravieţuim", a declarat Tomas Leiva, în vârstă de 17 ani, un foarte tânăr pescar de la Garita Palmera.
José Alvarenga, un emigrant clandestin aflat în drum spre Statele Unite dar care s-a stabilit în Mexic, ca pescar, în urmă cu 15 ani, a povestit că a plecat la pescuit de rechin în decembrie 2012, dintr-un sat din Chiapas, în sud.
El a reapărut 13 luni mai târziu, pe Insulele Marshall, la 12.500 de kilometri distanţă de punctul de plecare, slăbit, nebărbierit şi netuns, cu zgârieturi la nivelul genunchilor, afirmând că a supravieţuit mâncând păsări şi peşti şi bând sânge de ţestoasă şi propria urină.
Un însoţitor, în vârstă de 23 de ani, care nu a putut ţine acest regim, a decedat în primele şase luni de la plecare. Relatarea tânărului le provoacă îndoieli unor specialişti. La Majuro, el a fost spitalizat în mai multe rânduri, în special din cauza unor probleme legate de dezhidratare. Tânărul suferea, între altele, şi de stres prosttraumatic.
Pe străzi, în baruri şi restaurante din această ţară mică situată în America Centrală, subiectul se află pe toate buzele.
"Îl primim cu mândrie. Este un mare luptător, care a supravieţuit imensei adversităţi pe care a înfruntat-o (...). De aceea îl vom prezenta drept un exemplu de putere şi tenacitate în cadrul operaţiunilor noastre de salvare", a declarat pentru AFP directorul Protecţiei Civile salvadoriene Jorge Meléndez.