“Numele meu este Diana şi lucrez în cadrul SRI de 7 ani, în diviziunea contraspionaj. Munca mea şi a colegilor mei este una dificilă însă ştim că ceea ce facem este pentru siguranţa României. Lumea are o impresie hiperbolizată despre contraspionaj.”. Cam aşa începe unul dintre cele 11 testimoniale propuse de SRI publicului într-o campanie de imagine online.
Serviciul vrea să prezinte - cu feţele acoperite, din motive de securitate - perspectiva angajaţilor în direcţii diverse, de la ofiţeri în zona operativă pînă la oameni înrolaţi pentru supraveghere din zona IT, interceptări sau juridic.
Şcolile absolvite ale eroilor sunt dintre cele mai diverse: informatică, drept, limbi străine, comunicare sau psihologie.
Una dintre angajate îşi exprimă satisfacţia că, după ce a absolvit ştiintele comunicarii şi jurnalism, a ajuns la departamentul de analiză şi scrie pentru mari demnitari: „Rămâne satisfacţia că ceea ce am scris ajunge pe masa unui ministru sau a preşedintelui ţării”.
Câţiva dintre eroii testimonialelor vorbesc despre relaţia condiţionată cu familia sau prietenii. Nu pot spune ce fac la muncă, dar pot emite avertismente, spune un sereist trecut prin divizia antitero: „în viaţa privată nu pot discuta aspecte profesionale, dar acest lucru nu mă împiedică să nu-i avertizez în mod discret pe cei din jurul meu de pericolele pe care le presupune crima organizată.”
Găsim şi afirmaţii autopublicitare care aduc cu unele clişee din zona sportivă: „La sfîrşitul zilei însă tot ce contează este faptul că ne-am făcut datoria.”
O angajată care se prezintă „Dana” vorbeşte şi despre frustrarea angajatului SRI: . „Este frustrant că activitatea mea este percepută într-un registru negativ de către unii oamei care-şi imaginează că sunt interceptate toate mijloacele de comunicaţii. În fapt este o activitate legală care face obiectul controlului parlmentar”.
Un alt ofiţer consideră că SRI-ul te face bărbat: „Îi vedeam intrând ca pe nişte copilandri pentru ca în câţiva ani de zile antrenamentele şi regimul de lucru din unitate să-i aducă la condiţia de bărbaţi."