Alexei Navalnîi: Salutări tuturor celor din "Sectorul de control sporit A". Trebuie să recunosc că sistemul rusesc de penitenciare a reuşit să mă surprindă. N-aş fi crezut că e posibil să amenajezi un adevărat lagăr de concentrare la 100 de kilometri de Moscova.
Opozantul rus adaugă că toată lumea este în permanenţă urmărită de camere de supraveghere. Orice încălcare înseamnă raport la conducerea coloniei penitenciare corecţionale numărul 2, din oraşul Pokrov, regiunea Vladimir, la 100 kilometri de capitala Rusiei. Foşti deţinuţi în acel penitenciar declară că sunt condiţii deosebit de dure. Întemniţaţii nu au timp liber și nu există niciun fel de contact cu lumea din afara închisorii.
Vladimir Pereverzin, fost manager concernul Yukos: Noaptea erau controale la fiecare două ore. Nu veneau în papuci, ci tropăiau, trânteau uşile, foloseau lanterne. Nu era niciun chip să dormi.
Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, are de ispăşit doi ani şi jumătate de închisoare, un rest de pedeapsă. Opinia internaţională unanimă este că încarcerarea sa are caracter politic.
Cum s-a ajuns la încarcerarea lui Aleksei Navalnîi
Navalnîi s-a simţit brusc rău în august în timpul unui turneu electoral în Siberia. În stare de comă a fost transportat de urgenţă în Germania, iar ulterior trei laboratoare europene au stabilit că opozantul rus fusese otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în epoca sovietică.
Conform Agepres, opozantul şi apropiaţii săi acuză de atunci o echipă a serviciilor secrete ruse (FSB) că ar fi la originea acestei otrăviri, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, ceea ce autorităţile ruse neagă cu vehemenţă, avansând diferite versiuni pentru a explica boala subită a opozantului.