Marko Attila a apreciat, joi, într-o conferinţă de presă, că în Raportul Departamentului de Stat al SUA despre România se regăsesc şi aspecte pe care Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi "Miko Imre", fondat de UDMR, le-a inclus într-un raport asupra situaţiei comunităţii maghiare din judeţul Covasna.
"Raportul Departamentului de Stat al SUA a evidenţiat o serie de probleme pe care le semnalasem în acest raport preliminar al Serviciului de asistenţă juridică pentru minorităţi «Miko Imre» din judeţul Covasna (...) Ceea ce eu apreciez în mod deosebit este că e prima confirmare a faptului că ceea ce facem noi este în folosul drepturilor omului şi că aceste probleme pe care le semnalăm sunt reale şi sunt văzute la fel şi de diplomaţia americană. De asemenea, ne îndeamnă să continuăm acest tip de monitorizare şi să găsim soluţii pentru a arăta ori de câte ori este cazul problemele în ceea ce priveşte drepturile lingvistice în zonă", a spus deputatul UDMR.
Marko a adăugat, în acest context, că Serviciul "Miko Imre", pe lângă faptul că va cere în continuare instituţiilor publice să aplice legea în privinţa folosirii drepturilor lingvistice, va porni un program de sensibilizare a populaţiei, ca oamenii să se folosească de dreptul lor şi "să nu le fie teamă" să se adreseze în limba maternă instituţiilor publice, în limitele date de lege.
"Acest program va avea mai multe aspecte, prin diferite campanii, cursuri de pregătire pentru profesori, diriginţi, în relaţia cu copiii din şcoli, inclusiv prin mass-media dorim să sensibilizăm populaţia că aceste drepturi există şi ele pot fi folosite", a afirmat Marko Attila.
Totodată, Serviciul va elabora şi în acest an un raport cu privire la situaţia comunităţii maghiare din Covasna.
Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi "Miko Imre", fondat de UDMR, a realizat anul trecut un raport asupra situaţiei comunităţii maghiare din judeţul Covasna, care conţine mai multe capitole, între care unele referitoare la folosirea limbii maghiare în instituţiile statului sau în tribunale, înţelegerea sfaturilor medicale şi a prospectelor de medicamente, discriminare în educaţie, atacurile politice împotriva comunităţii maghiare.
România este afectată de corupţie instituţională şi există tentative politice de compromitere a justiţiei, constata Departamentul de Stat al SUA, denunţând discriminarea sistematică a romilor, abuzurile din penitenciare, ameninţări la adresa jurnaliştilor şi declaraţii antisemite.
"Probleme majore privind drepturile omului includ tratamentul inadecvat şi hărţuirea de către agenţi de poliţie şi jandarmi a deţinuţilor şi romilor, inclusiv moartea unei persoane în custodia poliţiei", se arăta în raportul privind situaţia din România pe anul 2013 intitulat "Practici în materie de drepturile omului", elaborat de Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.