Pensiile speciale ale primarilor vor intra în vigoare din clipa în care Ordonanța de urgență dată astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial și își va produce efectele, spune Marius Budăi, ministrul Muncii.
Toți aleșii locali care vor îndeplini condițiile de pensionare la acel moment, printre care și vârsta de 60 de ani, vor fi eligibili pentru noile indemnizații speciale.
Ministrul Muncii spune că noua legislație este binevenită pentru că face o "reparație" pentru primarii defavorizați care, după mai multe mandate, nu primesc în prezent decât pensii de 1.200-1.400 lei lunar.
"Aceste indemnizații de limită de vârstă vin ca o reparație, sau ca o reacție la ce s-a întâmplat în trecut. Unii primari nu au avut contributivitate, nu au avut salariu, ci indemnizație de primar și, după 4-5-6 mandate, primesc o pensie de 1.200-1.400 lei pe lună. De aici a pornit această discuție", a declarat Marius Budăi la emisiunea "Legile Puterii" de marți seara.
Marius Budăi a precizat că noile pensii speciale nu sunt date de la bugetul de stat, ci din bugetele locale, ale primăriilor sau consiliilor locale. Întrebat despre impactul financiar, ministrul Muncii a spus că "nu va fi foarte mare".
"Nu se plătește nimic retroactiv, ci doar pe viitor, din momentul aprobării noului act normativ. Vă spun cu sinceritate că nu am văzut un primar care să se opună la acest lucru, s-a discutat cu toate asociațiile de comune, orașe, municipii, de toată coloratura politică. Vorbeam de ipocrizia politică și trebuie spus că toți primarii, și cei de la PNL și ceilalți, își doresc acest lucru. Dar ei spun: Lasă-i pe ăștia să facă și să deconteze ei politic. Nu sunt de acord cu excedente bugetare ținute de unii primari 1-3 ani ca să facă ceva cu banii doar înainte de alegeri. Eu sunt pentru dezvoltarea continuă, în fiecare an, nu doar din 4 în 4 ani ca să vadă cetățeanul că fac eu ceva în comună", a mai spus Marius Budăi.
Codul Administrativ va adânci baronizarea României, acuză USR
Vezi mai jos interviul integral cu ministrul Muncii: