Rezerva Federală se alătură astfel numărului tot mai mare de bănci centrale şi guverne care derulează investigaţii pentru suspiciuni de manipulare a pieţei de schimb valutar prin schimbul de informaţii confidenţiale între traderii celor mai mari bănci, cu scopul de a maximiza propriile profituri, a afirmat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Băncile riscă amenzi usturătoare.
"Fed poate hotărî la discreţie dacă şi cât să amendeze băncile, dacă mecanismele deficitare de control intern sau lipsa unei supravegheri adecvate au rezultat în manipularea cursurilor de schimb valutar de către traderi", comentează pentru Bloomberg un fost procuror federal din SUA, în prezent avocat.
Fed a sancţionat anul trecut mai multe bănci pentru deficienţe în zona mecanismelor de control intern, inclusiv în ceea ce priveşte spargerea embargoului pe tranzacţii cu entităţi din Iran şi pariuri proaste pe piaţa derivatelor financiare.
Deutsche Bank, Citigroup, Barclays şi UBS controlează peste jumătate din tradingul valutar la nivel global, potrivit datelor Euromoney Institutional Investor.
Autorităţile din Marea Britanie şi Elveţia, dar şi Departamentul Justiţiei din SUA derulează propriile investigaţii privind manipularea indicilor de pe pieţele valutare.
Cel puţin 12 bănci au fost contactate de autorităţi. Unele instituţii de credit, printre care băncile britanice Lloyds şi Royal Bank of Scotland, au anunţat că derulează anchete interne.
Citigroup a anunţat săptămâna trecută că l-a concediat pe directorul de trading spot pentru Europa, Rohan Ramchandani, unul dintre traderii vizaţi de anchete.