Premierul Marcel Cioiacu a declarat că este prima străpungere din perioada comunistă şi, deşi nu este o lucrare întinsă, este una foarte dificilă.
”Este evident că deja constructorii este în avans cu lucrările. Sunt ferm convins că dacă am fi fost în Schengen ar fi fost şi mai în avans şi lucrurile ar fi mers mult mai uşor. În acest moment, România are (..) un deficit de 56 de miliarde şi cheltuieli de investiţii de 57 de miliarde. Este pentru prima oară în istoria României când s-a creat acest echilibru între deficit şi investiţii”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a continuat: ”Cunoaştem cu toţii situaţia când am venit prim-ministru, înţeleg că anumite persoane sunt supărate pentru că direcţionăm în primul şi în primul rând banii spre investiţii. Unii sunt foarte supăraţi că direcţionăm cele mai mari sume către Ministerul Transporturilor”.
Premierul a precizat că lucrările în transporturi se multiplică cel mai repede şi au cea mai mare importanţă strategică, pentru că sunt marile lucrări de infrastructură.
”Tot timpul găseam motive să amânăm astfel de lucruri. (..) Aceste tronsoane de la Piteşti la Sibiu care sunt în lucru au fost ocolite de toţi miniştrii transporturilor de 30 şi ceva de ani”, a mai spus Ciolacu, precizând că Sorin Grindeanu este ”primul ministru care închide de la Nădlac până la Constanţa”.
”O să închidem, la la fel, de la Moldova până în Constanţa. E prima oară când avem un plan şi acest plan prinde contur”, a spus premierul Ciolacu, precizând că, dacă vom avea noroc să avem constructori la fel de buni ca cei de aici este ferm convins că lucrurile vor intra într-o dinamică şi mai mare.
”Nu va exista să nu avem bani pentru infrastructură, nimeni nu a pus la socoteală acum 6 luni sau 8 luni faptul că România este la sfârşitul unui exerciţiu financiar şi în primul şi în primul rând trebuiau să se gândească că trebuie să venim cu cofinanţările, astfel încât aceşti bani să nu-I pierdem. Asta face în acest moment Guvernul”, a mai arătat Ciolacu, precizând că cei mai mulţi bani s-au dus la transportul fiindcă sunt cei mai avansaţi şi sunt multe programe încă blocate.
”Sperăm ca prin POIM să nu pierdem bani la sfârşitul anului. Am sărit la 85 %, ultimele plăţi, absorbţia cu exerciţiul financiar. Este prima atât de mare, avem încă la decontare încă 1,5 miliardee.O să mai dau şedinţă de guvern cofinanţare pentru MIPE, să ajungem la peste 95% absorbţia pe exerciţiul financiar trecut”, a afirmat Ciolacu.