Această descoperire sugerează că ultimul strămoș comun al oamenilor și al cimpanzeilor ar fi avut capacitatea de a gândi complex, într-o manieră similară cu cea necesară pentru joc.
Știm deja că hârtia bate piatra, piatra bate foarfeca, iar foarfeca bate hârtia. Abilitatea de a învăța relații circulare poate fi cheia către rezolvarea de probleme complexe, sau către formarea unor rețele complexe de relații sociale.
Oamenii de știință au descoperit această abilitate a cimpanzeilor după ce au analizat șapte exemplare de vârste și sexe diferite în cadrul unui studiu.
Mai exact, cercetătorii au pus cimpanzeii să se uite pe un ecran la două opțiuni disponibile pentru fiecare joc de piatră, foarfecă hârtie. Iar dacă alegeau opțiunea câștigătoare, primeau o bucată de măr și auzeau un clopoțel, dacă pierdeau, auzeau un sunet de eroare și nu primeau nimic.
Cimpanzeii știu să joace piatră, foarfecă, hârtie
„Cimpanzeii au învățat prima oară secvența hârtie-piatră, apoi pe cea de piatră-foarfecă, iar la final au învățat foarfecă-hârtie. Era nevoie de 1,71 sesiuni pentru a învăța secvența hârtie-piatră, de 3,14 sesiuni pentru piatră-foarfecă și de 14,29 sesiuni pentru foarfecă-hârtie. Asta sugerează că cimpanzeii aveau dificultăți în a înțelege natura circulară a jocului", au declarat cercetătorii.
Odată ce au învățat perechile, cimpanzeii au început să joace piatră, foarfecă, hârtie. După o medie de 307 sesiuni, cu trei sesiuni de câte 12-15 minute pe zi, cinci din șapte cimpanzei înțeleseseră jocul, alegând varianta corectă în cel puțin 90% din cazuri. Cel mai inteligent cimpanzeu a învățat jocul în doar 53 de zile.
Pentru a face o comparație, cercetătorii au învățat și 38 de copii cu vârste cuprinse între trei și șase ani să joace piatră, foarfecă, hârtie. Ulterior au comparat rezultatele și au ajuns la concluzia că cimpanzeii se descurcă aproximativ la fel de bine ca un copil de patru ani să învețe regulile unui joc.