MAE le recomandă turiştilor români aflaţi în străinătate să revină cât mai curând în ţară, avertizând că măsurile adoptate la nivelul statelor pot afecta inclusiv traficul aerian.
"În contextul evoluţiei la nivel global a infecţiei cu COVID-19 şi a demersurilor întreprinse de alte state în vederea gestionării şi prevenirii răspândirii acesteia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români care se află ca turişti în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea şederii şi revenirea în ţară în cel mai scurt timp. Având în vedere faptul că măsurile adoptate la nivelul statelor pot afecta inclusiv traficul aerian şi pot suferi modificări de la o zi la alta, MAE recomandă contactarea agenţiilor de voiaj şi a companiilor aeriene în vederea modificării zborurilor şi a identificării unor rute alternative pentru retur", se arată într-un comunicat de presă, remis duminică.
MAE menţionează, totodată, că, în contextul actual, orice călătorie în străinătate trebuie evaluată cu responsabilitate şi din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de statele de tranzit şi destinaţie.
Totodată, se recomandă consultarea informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei şi pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate.
"MAE subliniază că situaţia cetăţenilor români din străinătate rămâne o prioritate constantă pentru misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate care depun eforturi pentru identificarea unor soluţii cu prioritate pentru cazurile excepţionale şi umanitare. De asemenea, MAE face apel la turiştii români care se află în străinătate de a manifesta responsabilitate şi subliniază că identificarea de soluţii reprezintă un exerciţiu comun, o responsabilitate comună. În acelaşi timp, MAE face apel la cetăţenii români cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate de a respecta cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricţiile impuse de statele de tranzit şi pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranţa celor de acasă", se mai arată în comunicat, potrivit agerpres.