ODESA. Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă "dezaprobarea puternică" față de violențele ce au avut loc recent la Odesa și condamnă ferm actele care au dus la numeroase victime.
ODESA. MAE informează că este în legătură permanentă cu Consulatul General al României de la Odesa și monitorizează situația etnicilor români din regiune.
ODESA "Potrivit informațiilor deținute până la acest moment, printre victimele violențelor din 2 mai nu se numără membri ai comunității românești", precizează Ministerul de Externe. MAE român face apel la detensionarea situației, nu numai din regiunea Odessa, ci din întreaga zonă de est și sud a Ucrainei, unde "actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea la Federația Rusă a fost urmat de o serie de acțiuni separatiste ilegale marcate de violențe nejustificate".
ODESA Totodată, Ministerul Afacerilor Externe își reafirmă "solidaritatea față de poporul ucrainean și susținerea pentru parcursul său european și față de autoritățile de la Kiev care depun eforturi pentru stabilizarea situației interne".
ODESA Mai multe persoane au murit vineri, la Odesa, în sudul Ucrainei, în marja unor confruntări între apărătorii unităţii ţării şi separatişti proruşi, acţiuni care generează temeri în legătură cu o posibilă extindere a insurecţiei în sudul ucrainean şi cu o reacţie a Rusiei, relatează AFP.
ODESA Violenţele au izbucnit în timp ce o defilare pentru unitatea ţării a susţinătorilor autorităţilor proeuropene de la Kiev a fost atacată de militanţi proruşi înarmaţi cu bâte de baseball, lanţuri metalice şi pistoale, a constatat un jurnalist al AFP.
Cei aproximativ 1.500 de susţinători ai Kievului, majoritatea suporteri ai cluburilor de fotbal din Odesa şi din Harkov (est), au fost atacaţi de câteva sute de proruşi, în pofida interpunerii poliţiei.
În cursul serii de vineri, proruşii s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanţe neelucidate în timp ce era asediată de proeuropeni. Cel puţin 38 de persoane au murit în incendiu, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.
De la începutul crizei ucrainene, acestea sunt primele incidente grave înregistrate în Odesa, un oraş rusofon de aproximativ un milion de locuitori situat la Marea Neagră.
Violenţele din oraşul ucrainean Odesa au fost organizate de preşedintele demis Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, fiind provocate de grupări paramilitare din Transnistria, în colaborare cu grupuri ruse, acuză Serviciul ucrainean de securitate (SBU).
Potrivit SBU, apropiaţi ai lui Viktor Ianukovici au orchestrat şi finanţat violenţele din Odesa, soldate cu aproximativ 40 de morţi şi sute de răniţi.
În incidente sunt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi grupuri ruse, precizează SBU.
Poliţia ucraineană a anunţat sâmbătă arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare în incendiul din Odesa.
Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numără printre cele 38 de persoane decedate în incendiul produs vineri seară în Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Poliţia regională.