"La acest moment aniversar, dialogul politic excelent este caracterizat de un Parteneriat Strategic substanțial, de viziuni comune și de o convergență de puncte de vedere privind majoritatea temelor de pe agenda europeană și internațională, dinamica discuțiilor bilaterale fiind confirmată inclusiv prin consultările politice la București, din 3 februarie 2021, ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul spaniol al afacerilor externe, Arancha González Laya.
Aflate la extremitățile frontierei UE și NATO, România și Regatul Spaniei împărtășesc obiectivul proiectării către Vecinătatea Uniunii, atât estică, cât și sudică, a valorilor europene comune. În acest sens, atașamentul profund și consecvent pentru multilateralism și dreptul internațional, protejarea drepturilor universale ale omului și promovarea reglementării diferendelor de orice fel prin mijloace pașnice rămân constante fundamentale ale cadrului de acțiune internațională a României și Spaniei", se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul MAE.
Potrivit sursei citate, dincolo de dialogul la nivel politic, legăturile culturale și lingvistice, marcate de latinitate și dublate de o cooperare în creștere, precum și convergența obiectivelor în plan european, aliat și multilateral, au sprijinit evoluția constantă a relației bilaterale.
"Cel mai important rol revine comunității românești din Regatul Spaniei, care a atins un nivel excepțional de integrare și, astfel, reprezintă o adevărată punte de legătură între cele două țări. Contribuția incontestabilă a cetățenilor români stabiliți în Regatul Spaniei este esențială pentru funcționarea economiei din țara-gazdă, fiind facilitată de deschiderea societății spaniole. Această afinitate ne motivează să continuăm drumul început cu 140 de ani în urmă și să explorăm noi modalități de cooperare, în perspectiva imediată a aniversării de 150 de ani", mai arată MAE, în comunicatul citat.
Scurt istoric al relațiilor diplomatice între România și Regatul Spaniei:
Relațiile diplomatice cu Regatul Spaniei s-au stabilit la 23 iunie 1881, la nivel de legație. La această dată, primul reprezentant al guvernului spaniol, Pedro de Aladro y Kastriota, și-a prezentat la București scrisorile de acreditare ca însărcinat cu afaceri al Regatului Spaniei în Regatul României (1881-1883), rangul său fiind ridicat apoi la cel de ministru plenipotențiar și trimis extraordinar (1883-1884). La data de 15 iunie 1913, George Cretzianu a fost numit trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României pe lângă Regatul Spaniei, fiind primul reprezentant diplomatic român rezident la Madrid. Relațiile diplomatice bilaterale au fost întrerupte o perioadă în contextul istoric de după cel de-al Doilea Război Mondial. Nivelul de reprezentare în ambele țări a fost ridicat la rangul de ambasadă în 1977. Spania s-a numărat printre primele țări care au sprijinit activ parcursul euro-atlantic al României.