Preşedintele Lukoil, Thomas Muller, a declarat, miercuri, 15 iulie, că a trimis o scrisoare Comisiei Europene (CE) prin care cere intervenţia în cazul dosarului de corupţie în care e implicată compania petrolieră. Motivul solicitării este că instanţa românească este una “relative mică, dar care ia decizii mari”.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins, săptămâna trecută, măsurile asiguratorii în dosarul Lukoil şi au dispus punerea sechestrului asupra unor bunuri care aparţin companiei Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda. Măsura sechestrului asiguratoriu a fost instituită şi pentru SC Petrotel Lukoil SA, fiind blocate contrui bancare, prime de emisiune şi acţiuni. Prejudiciul în acest caz se ridică la două miliarde de euro.
Vicepreședintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, a declarat miercuri că active în valoare de până la 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Olanda şi Marea Britanie, ar putea fi puse sub sechestru. Reprezentantul companiei petroliere, care săptămâna aceasta urmează să se întâlnească cu o serie de oficiali de la Comisia Europeană, a recunoscut că “nu există o linie dreaptă între Comisia Europeană și un tribunalul municipal din România”, dar a subliniat că acuzațiile aduse de procurorii români sunt nejustificate.
“Ne dorim să vedem o implicare din partea CE în acest caz, pentru că este implicată o instanţă relativ mică, care ia decizii uriaşe, cu impact european”, a spus Thomas Muller.
Comisia Europeana a confirmat primirea scrisorii trimisă de reprezentanţii Lukoil şi a precizat că analizează situaţia.