Ședința a avut loc, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Economiei. Asta după ce ministrul Economiei - Virgil Popescu a anunțat că producătorul de energie electrică și termică ELCEN, care asigură agentul termic în București, va ieși din insolvență. Penalitățile companiei vor fi șterse, astfel încât aceasta va putea să facă împrumuturi ca să își poată plăti datoriile.
”ELCEN va ieși din insolvență. Am găsit soluția, se fac compensările astfel încât penalitățile să fie tăiate și ELCEN să iasă din insovență”, a afirmat ministrul.
”Este OUG generală: se sting debitele pe care le are o companie și se șterg penalitățile. Dacă își plătesc datoriile din urmă, se șterg penalitățile. Este o șansă dată tuturor companiilor de a deveni curate din punct de vedere al bugetului de stat”, a spus Virgil Popescu.
Popescu a explicat că a fost pusă la punct o schemă de compensare cu ANAF, ceea ce ar înseamnă că odată ieșit din insolvență, ELCEN poate accesa fonduri pentru retehnologizări.
În discuții s-au implicat Ministerul Economiei, Ministeul Finanțelor și Primăria generală a Capitalei.
ELCEN a intrat în insovență în octombrie 2016, cu datorii totale de 1,6 miliarde de lei la acel moment. La vremea respectivă fosta RADET, actualmente Compania Municipală Termoenergetica București S.A., avea datorii datorii către Electrocentrale Bucureşti de peste 3,9 miliarde lei.
Nicușor Dan: „Avem mai multe probleme!”
„Avem mai multe probleme. Avem o problemă financiară istorică, una pe producția energiei electrice, iar azi s-a făcut un pas important, există un fond de modernizare pentru trei dintre cele patru mari centrale pe care le are București și mai există problema cea mai mare a momentului,a distribuției agentului termic, unde în urmă cu 2 săptămâni am semnat acel contract cu Ministerul Fondurilor Europene, de 300 de milioane de euro
Pe ceea ce înseamnă modernizarea rețelei, ne ducem la un necesar de 1,5 miliarde, din care pentru moment avem 0,5 miliarde, dar există bani pe care Bucureștiul să-i acceseze. Trebuie doar ca noi să ne mișcăm, să facem licitațiile, contractele și să lucrăm în viteză”, a declarat Nicușor Dan.
În ceea ce privește beneficiile pentru București, primarul General al Capitalei a spus că acest lucru înseamnă „o eficiență economică, producând și energia electrică și agentul termic mai ieftin, și un mare plus în reducerea poluării, existând un risc de infridgement pe oxizi de azot, pe dioxid de carbon și pe poluarea cu praf, iar construirea unor noi centrale de producție a energiei electrice și agenților termici în București înseamnă o reducere substanțială”.