”În lumea modernă, orice țară, ca să conteze, are nevoie să fie reprezentată de oameni foarte bine pregătiți, care au o inteligență socială deosebită, care să înțeleagă echilibrele, jocul de interese, să aibă capacitatea să influențeze deciziliile care se iau la diferitele nivele.
La nivelul UE, se iau deciziile pe toate palierele.
Diplomația este o știință, o artă și, pentru mulți oameni, o adevărată vocație. Noi trebuie să ne pregătim viitorii diplomați încă de pe băncile școlii. Pregătirea unui om care reprezintă țara este complexă”, a spus Orban.
Liderul PNL a subliniat că un diplomat trebuie să comunice foarte bine într-o limbă străină, să cunoască partenerul, istoria relațiilor internaționale, funcționarea instituțională și să aibă capacitatea de a dezvolta relații personale.
”România chiar are nevoie de o îmbunătățire cantitativă și calitativă în domeniul diplomației, de diplomați care să aibă cu adevărat toate calitățile necesare pentru a putea reprezenta interesele României pe plan internațional. Evident, lucru valabil pentru toate țările și reprezentanții țărilor care sunt prezente”, a adăugat Orban.
Liderul PNL a transmis și că ”NATO este o organizație fundamentală care trebuie să rămână foarte clar în picioare pe poziții, este o garanție fermă pentru securitate pentru toate țările din NATO. NATO trebuie să coopereze cu UE și să fie în continuare garantul securității noastre comune”, a conchis Orban.