Medicul Bogdan Socea arată, într-o postare pe Facebook, că, după 35 de ani de experienţă a democraţiei în România, lipsesc reglementări legislative esenţiale funcţionării sistemului de sănătate în condiţii clar precizate.
”Malpraxisul nu e reglementat unitar şi indubitabil. Practica judiciară în domeniu rămâne extrem de variabilă. Asigurările obligatorii de malpraxis sunt de formă, nu acoperă problemele reale şi nu pot asigura daune morale reale pacienţilor sau familiilor lor, ceea ce reprezintă o mare problemă, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Nu există reglementări clare privind paliaţia sau protocoale «end-of-life treatment»”, afirmă el.
Averea impresionantă a fostului manager de la spitalul Sf. Pantelimon. Cât a strâns în conturi protejatul lui Vlad Voiculescu
Medicul remarcă şi că o altă problemă care ”nu pare prea onest tranşată” este ”pendularea între sistemul de stat şi cel privat, atât a pacienţilor, cât şi a cadrelor medicale”.
”Ca în toată istoria recentă, trebuie să apară anumite evenimente, care să suscite interesul măcar pentru nişte discuţii privind anumite subiecte sensibile. Rămâne de văzut, ca de fiecare dată, ce sau cum se va schimba…, însă experienţa nu ne prea este favorabilă! Ceea ce rămâne o certitudine este că sănătatea e mai bună decât toate! Eu vă doresc să rămâneţi sănătoşi şi vă asigur că, în situaţia nefericită în care nu va fi aşa, vom lupta împreună cu toate forţele!”, conchide Socea.
Bogdan Socea şi-a anunţat, în 9 august, demisia din funcţia de manager al Spitalului Sfântul Pantelimon. ]n locul său a fost numit chirurgul Constantin Răzvan Jitianu, care a preluat pentru o perioadă de două luni funcţia de manager unității medicale.
Doi medici de la Secţia ATI a Spitalului Pantelimon au fost plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile sub acuzaţia de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient căruia i-ar fi fost scăzută doza de noradrenalină.