Pomelo este cel mai mare fruct din categoria citricelor, ajungând uneori până la dimensiunile unui pepene uriaş.
Coaja galben-verzuie este moale şi groasă şi poate fi folosită la prepararea marmeladei. În China coaja este folosită şi la prăjituri. În Vietnam florile sunt folosite pentru prepararea parfumurilor.
Pomelo este bogat în vitamina C. Conţine luteină, betacaroten, potasiu, fier, magneziu şi calciu. Să nu uităm şi vitaminele B1, B2, B3, B5 şi B9.
Coajă poate fi folosită pentru tratarea rănilor pielii.
Pomelo poate fi consumat pentru pentru prevenirea şi tratarea răcelilor şi gripelor. Stimulează sistemul imunitar. Ajută în divere boli printre care cancerul, bolile aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulaţii.
De asemenea, pomelo are proprietăţi diuretice ajutând la tratarea obezităţii. Are doar 42 calorii la 100g pulpă. Este un stimulator digestiv ideal.
Se înmulţeşte rapid prin seminţe şi are nevoie de 4 ani pentru a face fructe.
Cu toate că ar trebui să fie un fruct plin de vitamine, recent, directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, a avertizat consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil (E233), o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante. Pe lista fructelor care ar putea conţine această substanţa se află şi pomelo.
Citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă. Substanța ar putea fi cancerigenă. Atacă ficatul şi rinichii.
Peste 100 de kg de pomelo din China şi grepfruit din Turcia stropite cu fungicide periculoase au fost descoperite într-un hipermarket din București.