Liviu Pleșoianu le-a trimis scrisori reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, pentru a-i informa cu privire la activitatea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea procurorilor români.
Redăm mai jos mesajul postat de Liviu Pleșoianu pe contul său de Facebook:
„Pentru că înțeleg că joi e posibil să se ia o decizie, ADEVĂRUL despre KOVESI a ajuns chiar acum la toți reprezentanții (din COREPER II) ai statelor membre UE! Am trimis acum acest mesaj:
„Unul dintre candidații pentru funcția de Procuror-șef european s-a întâlnit în SECRET cu șefii Serviciului SECRET, în seara alegerilor prezidențiale din 2009, acasă la un foarte cunoscut politician...
În momentul în care veți fi tentați să o votați pe doamna Laura Codruța Kovesi pentru a ajunge în funcția de Procuror-șef European, vă rog să vă amintiți următoarele:
1. În seara alegerilor prezidențiale din anul 2009, în calitate de Procuror General al României, doamna Laura Codruța Kovesi s-a deplasat împreună cu directorul Seviciului Român de Informații și cu prim-adjunctul acestuia acasă la un foarte cunoscut politician, care avea să devină ministru în doar câteva zile. La întâlnire au participat și alți politicieni și consultanți politici. Doamna Kovesi (Procuror General) și primii doi oameni ai serviciului secret (George Maior și Florian Coldea) fuseseră numiți în funcție de Președintele Băsescu, cel care candida pentru un nou mandat. Toți politicienii și consultanții care au participat la întâlnire se aflau în tabăra Președintelui Băsescu. Omul politic (Gabriel Oprea) în casa căruia avea loc întâlnirea secretă, în ziua alegerilor prezidențiale, avea să devină ministru al Apărării Naționale în doar câteva zile de la realegerea Președintelui Băsescu.
Informațiile sunt publice și vi le comunic în calitate de membru al Comisiei parlamentare de anchetă care a investigat alegerile prezidențiale din anul 2009. Informația privind participarea doamnei Kovesi la acea întâlnire secretă, precum și Deciziile Curții Constituționale a României în privința refuzului doamnei Kovesi de a participa la audierile Comisiei de anchetă au constituit temei pentru revocarea acesteia din funcția de Procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.
2. Ca Procuror General al României, doamna Laura Codruța Kovesi a semnat un protocol SECRET de colaborare cu Serviciul SECRET. Protocolul secret dintre Parchetul General și Serviciul Român de Informații a fost semnat de doamna Laura Codruța Kovesi (Procuror General) și de domnii George Maior (Director SRI) și Florian Coldea (prim-adjunct SRI). Protocolul secret, despre care s-a aflat abia în anul 2017, a fost recent declarat neconstituțional de Curtea Constituțională a României. Prin acest protocol secret, cu încălcarea legislației și a Constituției, doamna Kovesi a aservit Procuratura română Serviciului Român de Informații. Este un caz unic la nivelul întregii Uniuni Europene!
Având în vedere toate cele de mai sus, vă întreb:
Să presupunem că în spaţiul public din țările pe care cu onoare le reprezentați s-ar afla că Procurorul General al ţării dumneavoastră s-a deplasat în seara alegerilor prezidenţiale acasă la un om politic care avea să devină ministru în câteva zile, într-un loc unde mai erau şi alţi politicieni, consultanţi politici, precum şi primii doi oameni din serviciul secret. Toţi - fie numiţi de Preşedintele care candida pentru un nou mandat, fie politicieni aflaţi în tabăra acestuia... Să presupunem apoi și că s-ar afla, după opt ani, că același Procuror General a aservit Procuratura serviciului secret, printr-un protocol secret, semnat împreună cu șefii serviciului secret. Acel Procuror General despre care aţi afla acea informaţie ar avea susținerea dumneavoastră pentru a ocupa funcția de Procuror-șef european?
... Indiferent de deciziile politice care se iau la nivel european, ca înalt reprezentant al intereselor cetățenilor europeni, am convingerea că veți simți gravitatea acestor informații în clipa în care veți oferi votul dumneavoastră pentru învestirea în funcție a Procurorului-șef european”, și-a încheiat mesajul Liviu Pleşoianu.
În urmă cu două luni, noul preşedinte al Parlamentului European, David Sassoli, a transmis o scrisoare către Consiliul UE în care își afirma susţinerea faţă de Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, conform unui comunicat de presă al instituţiei. De cealaltă parte, Consiliul UE îl susţine pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert.