Bolnavii de cancer, diabet şi hepatită aşteptau astăzi actualizarea listei de compensate şi gratuite cu 12 medicamente. Pe Alexandru, tratamentul compensat, vechi de 11 ani, nu l-a ajutat să lupte cu boala. Singura lui şansă era un medicament inovator. Preţul? 360 de euro, lunar.
"Ne trebuia un medicament care trebuia să ni-l aprobe de la stat şi timp de şapte luni nu ni l-au aprobat şi ne-a zis doamna doctor că dacă nu-i dăm medicamentul ăsta nu mai avem ce să facem. Practic mi-a zis să-l duc acasă şi să-l lăsăm să moară", spune mama lui Alexandru.
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, promitea lunea trecută că în şedinţa de Guvern din această săptămână va fi aprobată noua listă de medicamente.
"Cele 12 sau care vor fi acum intră în momentul în care trece hotărârea de Guvern. Ce înseamnă asta? De săptămâna viitoare. Dacă nu erau constestaţii, intrau de marţi. Săptămâna viitoare se actualizează a doua etapă", spune NICOLAE BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii.
Trei milioane de bolnavi aşteaptă de şase ani să se trateze cu medicamente inovatoare. Promisiuni pentru actualizarea listei au făcut mai mulţi politicieni. Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a lansat chiar mai multe termene, dar le-a ratat pe toate.
"Este diferenţa între viaţă şi moarte, asta înseamnă utilizarea unor terapii noi pentru că iată, România, de atâţia ani de zile utilizează terapii învechite. Ele sunt atât de limitate încât crează de multe ori mai multă suferinţă pacientului decât vindecare.", spune VASILE BARBU, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.
Alte medicamente vor intra pe listă abia după ce autorităţile vor negocia preţul în funcţie de cantitatea cumpărată. Doar 17 medicamente noi au fost incluse în ultimii şase ani. Mai multe voci atrag atenţia că România se află pe locul întâi în Europa la mortalitate din cauza lipsei medicamentelor.