Încă sper că domnul Prim-ministru va da dovadă de înțelepciune, va face ce e normal și ce trebuie, lăsând retorica politică pentru campanie. Există viață și după alegerile din noiembrie-decembrie”, consideră Nicoleta Pauliuc.
„Guvernarea nu este o scenă pentru improvizații și jocuri de imagine. Este un angajament solemn față de cetățeni, o responsabilitate imensă, nelăsând loc de greșeli. În fața tragediilor care sfâșie sistemul de sănătate, Marcel Ciolacu demonstrează, din păcate, că nu poate să gestioneze presiunile reale ale unei crize. În loc să răspundă ferm și să ofere soluții incidentelor tragice de la Spitalul Pantelimon, preferă să se refugieze în ironii facile și atacuri retorice, transformând problemele grave ale țării într-un prilej de distragere a atenției
În momentele în care ar trebui să arate curaj și să ofere răspunsuri clare, Marcel Ciolacu răspunde cu atacuri agresive. Este evident că, în fața întrebărilor esențiale – cine va răspunde pentru viețile pierdute în spitale? Ce măsuri concrete va lua guvernul pentru a preveni alte tragedii? – premierul evită să abordeze fondul problemelor.
Glumele sale despre cărți și alte subiecte triviale, o perdea de fum, cu menirea de a abate atenția de la problemele majore cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, prezintă un premier care dă dovadă, nu doar de lipsă de viziune, ci și de incapacitate de a gestiona crizele cu care se confruntă țara.
Întreaga sa strategie pare să fie una de eschivare și ascundere a adevăratei dimensiuni a eșecurilor sale. Fie că vorbim de criza de la Spitalul Pantelimon sau de tragediile din azilele de bătrâni, reacția lui Ciolacu este aceeași: o serie de atacuri nejustificate și manevre politice menite să mute discuția de la problemele reale ale țării, cu scopul de a-și proteja propriile interese politice.
Este tot mai evident că scaunul de premier și de lider al PSD se clatină sub greutatea propriilor sale greșeli și eșecuri. A ajuns chiar să folosească azilele de bătrâni ca instrument politic, doar pentru a-și consolida poziția și a elimina posibili rivali din interiorul partidului.
În fața acestei realități, amânarea anunțului candidaturii lui Ciolacu nu este surprinzătoare. Este, de fapt, un semnal clar al fricii sale de a se confrunta cu consecințele propriilor decizii sau, mai bine spus, a lipsei acestora. Probeleme nu pot fi ascunse sub preș, fiind nevoie de răspundere. Se cer măsuri ferme pentru a preveni repetarea unor asemenea tragedii.
În acest context, presiunea pentru demiterea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, devine tot mai intensă și mai justificată. Este inadmisibil ca, în fața unor asemenea tragedii, PSD să continue să ignore cerințele legitime ale cetățenilor. Este momentul ca guvernul să înceteze să transforme suferința națiunii într-un simplu joc de PR și să se concentreze pe ceea ce contează cu adevărat: siguranța și bunăstarea cetățenilor săi”, spune Emil Florian Dumitru.
„Responsabilitatea se clădește prin acțiuni concrete, nu prin atacuri gratuite. Premierul Ciolacu ar trebui să își dea seama că gravitatea cazului de la spitalul Pantelimon cere măsuri imediate, nu tergiversări sau jocuri politicianiste.
Criza internă și contextul geopolitic din vecinătate și internațional nu lasă loc de “pesedisme”! Asumare! Măsuri concrete! Decizii! Asta cerem de la premierul țării! Domnule Ciolacu, românii s-au săturat de “politică de barbut!”, consideră fostul ministru al energiei, Virgil Popescu.
„Cel mai grav ,,MALSPRASI" al PSD este faptul că Marcel Ciolacu îl ține în brațe pe ministrul Rafila.
Țara e zguduită de tragedia de la Spitalul Sf. Pantelimon și Marcel Ciolacu încearcă să distragă atenția publică. Domnul Ciolacu se preface că nu vede faptul că în mandatul său, din nefericire, mor oameni în spitale, cu acuzații cutremurătoare din partea procurorilor. Este inacceptabil modul perfid în care se încearcă a se acoperi acest scandal sau a se susține oameni politici care în momentul de față vor chiar să își facă loc pe listele PSD. Acestea sunt lucrurile pe care ar trebui să se concentreze premierul când țara arde, nu cartea lui Nicolae Ciucă.
Cred că Marcel Ciolacu ar trebui să învețe din experiența altor foști premieri și președinți PSD, care au fost penalizați la vremea lor de români tocmai pentru această aroganță și agresivitate excesivă, mai ales în momente în care și-au pregătit candidatura pentru prezidențiale”, scrie Ionuț Stroe.