”Lucrez la ATI și am văzut foarte mulți tineri care ajung într-o stare foarte gravă. Durează câteva zile de când sunt infectați până cer ajutorul medical. Nu mi s-a întâmplat ca un pacient să refuze tratamentul sau să spună că nu vor exigen, dimpotrivă, te imploră, când simt că nu mai au aer, să le mărești cantitatea.
Noi urmăm protocoale, avem ghidul Societății de Terapie Intensivă.
Acest virus, prin proteina pe care o deține, penetrează foarte repede plămânul, în 5-7 zile ajung să facă forme grave”, a avertizat Adriana Nica.
Medicul consideră că autoritățile nu au comunicat suficient cu populația și atrage atenția asupra riscului testelor rapide pentru Covid.
”Nu există o comunicare din partea autorităților care să aducă omul mai aproape de ce înseamnă acestă pandemie. Autoritățile care au decis aceste măsuri ar trebui să ne spună și de ce fac lucrul ăsta. Lipsește comunicarea, a pacientului cu medicul de familie. Susțin testarea în masă, dar haideți să vedem și cine o face. Majoritatea oamenilor nu știu să se testeze. Nu cred că cei care își fac testul acasă îl declară în ziua aia. Probabil că, fiind cu o încărcătură virală mare din moment ce testul e pozitiv, infectează alte persoane și cer ajutor medical peste câteva zile, dacă starea i se înrăutățește”, a mai spus Nica.
Medicul a subliniat că vaccinarea trebuie accelerată pentru că există riscul ca noile tulpini să fie rezistente la serurile apărute pe piață.
”Dacă nu vaccinăm repede, într-o perioadă scurtă de timp, vor apărea alte mutații. În 4-5 luni ar trebui sa vaccinăm marea parte a populației pentru ca eficiența virusului să nu scadă”, a conchis Nica.