Proiectul de lege privind carantina şi izolarea propus de Guvern intră în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, însă cu “modificări majore”, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu. Social-democrații susțin că în proiectul de lege „nu există niciun fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate” iar „datele științifice” invocate nu pot constitui un criteriu valid.
În plus, proiectul i-ar oferi puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune internări, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, susține PSD.
Legea privind privind carantina şi izolarea în situații de risc epidemiologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 reprezintă privare de libertate și contravine legii fundamentale.
În proiectul de lege adoptat luni de Guvernul „carantina” ar urma să se aplice persoanelor sănătoase dar care pot fi în perioada de incubație a bolii, iar izolarea – celor infectate. În plus, carantinarea bagajelor e obligatorie.
Legea definește următorii termeni: carantina persoanelor, carantina bunurilor, carantina zonală, izolarea, risc iminent, contaminare, eveniment neobișnuit sau neașteptat, dovadă științifică, infecție, măsuri de sănătate, persoana bolnavă, risc epidemiologic, risc biologic, suspect de infectare sau carantinare, urgență de sănătate publică de importanță internațională, epidemie, pandemie, boală transmisibilă și grup populațional.
Potrivit documentului, măsurile de carantină ”se aplică pentru grupuri populaționale care sunt susceptibile de a prezenta risc epidemiologic și biologic pentru sănătatea publică. Măsurile și grupurile populaționale se stabilesc în funcție de: agentul patogen, calea de transmitere, rata de transmisibilitate și zona geografica afectată”.