Experții AmCham România își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea substanțială a cheltuielilor cu asistența socială pe care proiectul adoptat de Guvern o generează la nivelul bugetului general consolidat.
Legea pensiilor ar trebui să conțină în expunerea de motive, spun oficialii americani, informațiile despre sursele de finanțare a cheltuielilor, în conformitate cu prevederile Legii finanțelor publice nr. 500 /2002 și ale Legii responsabilității fiscale nr. 69/2010.
"Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică a creșterilor de cheltuieli ce decurg din modificările propuse de acest proiect, până la un nivel ce prezintă un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depășesc cu mult limitele prevăzute de angajamentele europene ale României sau potențialul de finanțare de care dispune economia românească", se spune într-un comunicat al asociației. Din AmCham fac parte peste 430 de companii americane, multinaționale și românești.
Este de așteptat ca în lipsa unor surse de finanțare clar identificate, astfel de măsuri să fie urmate de adoptarea intempestivă a unor ajustări bugetare drastice în sensul creșterilor semnificative de impozite și taxe sau/și reducerilor masive de cheltuieli, sacrificând de cele mai multe ori investițiile, atât de necesare pentru o creștere economică sănătoasă, se mai spune în punctul de vedere citat.
Alte riscuri semnalate de AmCham, dar ignorate de Guvernul Dăncilă: legea pensiilor are potențialul de a intensifica tensiunea socială sau de a periclita situația macroeconomică a țării.
Vezi argumentele complete aici.