Protest masiv în Piața Victoriei, București. Astăzi, 23 septembrie 2024, ar fi așteptați la București 500 de ciobani din toată țara. Asociațiile oierilor nu au comunicat însă nimic.
"Duminică seara, din Rădăuți, vor pleca la București un număr de peste treizeci de oieri care se vor alătură sutelor de ciobani veniți din toată țara, în semn de solidaritate față de colegii lor, victimele pestei rumegătoarelor mici.
Revolta ciobanilor ia amploare: protestele se extind în țară! Fermierii cer să nu li se mai OMOARE oile
Crescătorii de oi vor protesta împotriva măsurilor dure întreprinse de guvern, prin sacrificarea obligatorie a peste două sute de mii de oi. Protestele vor avea loc în zilele de luni și marți," e unul dintre mesajele postate pe Facebook.
Unul dintre organizatori este deputatul Ciprian Ciubuc, exclus din AUR, în 2022. "Ne organizăm cu toții de protest, 23 septembrie, ora 8.00 ,în București Piața Victoriei," a publicat deputatul pe Facebook un mesaj în care a inclus și numărul de telefon al unui consilier pe care să-l apeleze crescătorii de bovine care vor să participe la protest. Deci, nu e doar un protest al oierilor, se pot alătura și crescătorii de vaci.
Deputatul este proprietarul unei turme de oi și a fost acuzat că turma sa ar fi distrus un teren cultivat cu trifoi.
Ciubuc a susținut recent într-o intervenție live pe o rețea de socializare că a obținut aprobare pentru organizarea protestului. Deputatul-oier a anunțat că a depus cerere de aprobare a protestului, pentru perioada 23 – 25 septembrie, și Radu Bumbea, un fermier și comerciant de ovine din județul Alba.
România se află în pragul unui dezastru economic! Pesta rumegătoarelor mici, pierderi de peste 70 de milioane de euro
La protest și-a anunțat participarea și Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș și consilier local din partea PMP, cunoscut și în trecut pentru ieșirile publice împotriva marilor asociații de crescători de ovine.
Reiese însă din declarațiile lor live că vor să solicite ANSVSA și Guvernului să nu mai sacrifice oile din fermele unde a fost depistată Pesta Micilor Rumegătoare, începând cu 20 iulie ( această măsură este prevăzută într-o directivă europeană din 1992, n.m. ) și să fie reluate exporturile de oi vii pe piețele arabe ( deși guvernul nu a interzis exporturile, ci clienții tradiționali au suspendat tranzacțiile, de la jumătatea lunii august ). Ei se referă și la prețul scăzut oferit pentru ovine ( Guvernul nu poate interveni în piață, pentru ridicarea prețului, n.m. ), potrivit presei de specialitate.