”Ce ar trebui să fac, să cumpăr flori pentru birou?!”, a spus șefa noii instituții după ce a primit fonduri suplimentare, însă nu pentru personal.
În interviul acordat jurnaliștilor de la Wall Street Journal, Kovesi susține că noul Parchet European, pe care-l conduce, a înregistrat deja trei sute de dosare. Prima anchetă ar putea fi terminată până la finalul anului, a adăugat Kovesi.
Parchetul European (EEPO) și-a început activitatea la 1 iunie, anchetând infracțiunile care aduc atingere bugetului UE. Potrivit estimărilor, noua instanță va investiga aproximativ 3.000 de dosare pe an.
EPPO are sediul la Luxemburg. Din echipa fostei șefe a DNA fac parte parte 22 de procurori, care vor desfășura în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale. Dintre cele 27 de state ale UE, singurele care nu participă la iniţiativă sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.
Este primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE, precum şi participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.