Klaus Iohannis a subliniat că "este nevoie de efort susținut, deoarece știm bine că, în absența grijii părintești, copiii rămași singuri în țară sunt expuși la riscul lipsei de performanță școlară, la absenteism, la delincvență și chiar la violență, inclusiv cea îndreptată către sine - așa-numitul «Sindrom Italia».
Redăm mai jos comunicatul Administrației Prezidențiale, remis realitatea.net.
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 20 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul mesei rotunde cu participare internațională dedicate situației copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate.
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
„Doamnă Comisar European,
Doamnă Director Regional UNICEF,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Dragi copii,
Distinși invitați,
Mă bucur să facem astăzi, împreună, un pas spre responsabilizarea autorităților și a întregii societăți românești cu privire la situația copiilor rămași în țară după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate.
Sper că la finalul acestei zile vom avea o imagine mai clară asupra a ceea ce instituțiile românești au de făcut pentru a răspunde în mod adecvat nevoilor complexe ale copiilor.
Bunele practici internaționale și cele câteva modele pozitive de la noi din țară ar trebui să reprezinte punctul de plecare în acest demers.
Ca părinte, alegerea între a pleca pentru a-i asigura copilului tău o viață mai bună din punct de vedere material și cea de a rămâne în țară pentru a-i fi alături zi de zi nu este deloc ușoară.
Cu astfel de situații nu se confruntă doar România, însă la noi numărul mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate este de-a dreptul alarmant.
Unele studii vorbesc despre 300, chiar 350 de mii de copii, iar instituțiile statului lucrează cu cifre care diferă dramatic.
Statisticile Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului arată, pe de-o parte, că avem 95 de mii de copii în această situație, iar, pe de altă parte, Inspectoratele Școlare Județene raportează 159 de mii de copii.
Așadar, primul lucru pe care statul îl are de făcut este să îi identifice și să îi ia în evidență cu exactitate. Nu este însă suficientă doar cunoașterea statistică a numărului de cazuri, e nevoie și de o cunoaștere individuală, din teren, pentru a trece de la numere la nume.
Nevoile speciale ale familiilor românilor din diaspora m-au determinat să susțin public inițiativa organizației Salvați Copiii România de a lansa Linia Verde, în cadrul unui eveniment desfășurat aici, la Palatul Cotroceni, în 2015.
Dar asistența în cazuri punctuale nu este suficientă, întregul sistem trebuie regândit. De aceea, în 2016 am inițiat un grup de lucru interinstituțional care să vină cu soluții pentru cele trei mari domenii în care este nevoie de un efort colectiv: armonizarea datelor oficiale, simplificarea procedurii de delegare a autorității părintești și, evident, propuneri de programe speciale pentru copiii rămași singuri în țară.
La acest demers au participat atunci 72 de persoane, reprezentând 6 ministere, 14 agenții guvernamentale, 13 organizații neguvernamentale și două agenții ONU. Doresc să le mulțumesc aici tuturor pentru implicare!
Aveți în mape Raportul acestui grup de lucru, ale cărui recomandări deja încep să prindă viață.
Dar este nevoie de efort susținut, deoarece știm bine că, în absența grijii părintești, copiii rămași singuri în țară sunt expuși la riscul lipsei de performanță școlară, la absenteism, la delincvență și chiar la violență, inclusiv cea îndreptată către sine - așa-numitul «Sindrom Italia».
Rănile afective sunt cele mai greu de alinat și, în absența părinților, întreaga societate trebuie să se preocupe de situația acestor copii. O Românie educată și puternică nu are voie să-și ignore nici unul dintre copiii săi!
Un vechi proverb african spune: «It takes a village to raise a child». Este, într-adevăr, nevoie de întreaga comunitate pentru a-i sprijini pe acei copii ai căror părinți sunt departe.
Vă mulțumesc pentru că sunteți aici, pentru că vă preocupă tematica, și vă urez în continuare succes, și astăzi discuții foarte bune. Mulțumesc!”
Ce este SINDROMUL ITALIA
Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi au arătat că Sindromul Italia se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă, conform Adevarul.
Conform psihiatrilor, aceste femei nu reuşesc să se adapteze în noua ţară şi astfel ajung în spitale cu depresie sau psihoze delirante. Victimele trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au senzaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. În alte cazuri, femeile ajung să sufere de „Sindromul Italia” după ce îşi pierd locul de muncă din străinătate.