Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, președintele României, Klaus Iohannis, a participat vineri, 27 august 2021, la Chișinău, la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.
În cadrul întrevederii bilaterale cu Președintele Republicii Moldova, Președintele Klaus Iohannis a adresat felicitări pentru victoria forțelor politice pro-reformă, pro-democratice și pro-europene la alegerile anticipate din 11 iulie și a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Președintele Klaus Iohannis a evocat sprijinul consistent oferit Republicii Moldova, ca urmare a celor convenite cu prilejul ultimei vizite a Președintelui României la Chișinău, din luna decembrie 2020. Astfel, s-a reușit furnizarea mult mai multor doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele care au fost anunțate în luna decembrie (506.220 de doze până în prezent), la care se adaugă donații substanțiale de echipamente și dispozitive medicale către Republica Moldova.
Președintele României a menționat, totodată, oportunitatea unei cooperări aprofundate și conjugate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru avansarea agendei bilaterale, a sprijinirii efortului de reformare a statului, precum și a susținerii parcursului european al Republicii Moldova. În context, au fost discutate măsurile necesare pentru accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, prin România, și să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăți. Cei doi șefi de stat au salutat demararea pregătirilor pentru viitoarea ședință comună de Guvern, care urmează a avea loc la Chișinău, în viitorul apropiat.
De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a adresat invitația ca Președintele Maia Sandu să efectueze o vizită la București în perioada imediat următoare, invitație acceptată cu plăcere de către aceasta.
În cadrul discuțiilor în format multilateral, șeful statului român a salutat votul clar dat de cetățenii Republicii Moldova, la alegerile parlamentare anticipate, în favoarea aprofundării reformelor și a parcursului european al țării și a declarat că prezența sa la festivitățile de la Chișinău reconfirmă, la cel mai înalt nivel, angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reforme și de integrare europeană asumate de autoritățile Republicii Moldova.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat felicitările sale și ale României pentru aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, care coincide cu celebrarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. Șeful statului a evocat faptul că România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie -, și a precizat că, în decursul ultimelor trei decenii, România a fost cel mai apropiat și mai sincer prieten al Republicii Moldova. Președintele Klaus Iohannis a menționat că Republica Moldova nu ocupă doar un loc special in cadrul politicii externe a României, ci mai ales în inimile românilor.
Cei patru Președinți au avut un schimb de vederi cu privire la situația de securitate regională, cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv privind Summitul din decembrie 2021, și conflictele prelungite, inclusiv privind dosarul transnistrean.
Președintele Klaus Iohannis a menționat că situația de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare. Președintele României a reiterat susținerea țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova și ale Ucrainei și a reconfirmat poziția României de sprijin ferm al parcursului european al Republicii Moldova și Ucrainei.
De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat, cu referire la dosarul transnistrean, poziția României în sensul susținerii unei soluții a acestuia care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute, fără afectarea vectorului pro-european al politicii externe a Republicii Moldova. În acelaşi timp, Președintele României a subliniat necesitatea unei pregătiri foarte bune, temeinice, a procesului de soluționare, mai arată sursa citată.