Klaus Iohannis a mărturisit că în tinerețe și-a dorit să schimbe lucrurile și, referindu-se la ceea ce se petrece astăzi, a spus că, întrucât la acea vreme "nu aveam foarte multe surse gratuite de distracție, tip televizor, rețele sociale", atunci "am petrecut foarte, foarte mult timp discutând între noi, ceea ce astăzi pare, mai degrabă, o excepţie".
"Ca titlu general, tinerețea întotdeauna a fost frumoasă, și a mea, și a voastră, și a părinților voștri, și a bunicilor voștri, dar preocupările sunt, cu siguranţă, unele identice și unele foarte diferite. Noi ne-am dorit să mergem la școală, să învățăm ca să ajungem ceva în viață; cred că același lucru îl doriți și voi. Noi ne-am dorit să fim împreună cu prietenii ca să ne simțim bine și să discutăm lucrurile care ne preocupă; cred că voi vă doriți aceleași lucruri. Noi ne-am dorit să facem un pas înspre viitor față de părinți și cred că și voi vă doriți același lucru.
Lucruri care ne deosebesc...Privațiunile pe care le-am suportat în mod, zic eu, foarte interesant nu ne-au luat speranța. Cel puțin eu, cercul meu de prieteni, colegi de la școală, noi nu am fost oameni chiar fără speranță, noi ne-am dorit să schimbăm lucrurile.
Pe parcurs ne-am dat seama că este extrem de greu, dar dorința de a schimba lucrurile a existat și cum privațiunile au fost de natură multiplă, nu doar materiale - fiindcă acestea sunt evidente și nu cred că are rost să intrăm mai mult în aceste detalii - privațiunile de tip informație, am avut puțină informație și, într-adevăr, Europa Liberă, Vocea Americii au fost canale pe care le-am cunoscut, le-am folosit. Dar nimic nu se compară cu imensul flux de informație pe care oricare dintre noi îl primește astăzi.
Eu cred că am mișcat pendulul dintr-o extremă în cealaltă. Dacă pe vremea mea informația a fost întotdeauna mult prea puțină, acum, parcă, pentru mulți este prea multă și rezultatele nu sunt neapărat cele așteptate.
Șansele de carieră în ziua de astăzi și le creează fiecare. Asta nu a fost de la sine înțeles pe vremea noastră când, dacă nu veneai din mediul potrivit, cu părinții și bunicii din mediul potrivit, mulți nu au avut șansa să o apuce pe calea pe care și-ar fi dorit, chiar dacă au fost harnici, elevi buni, și ar fi făcut față cu brio. A fost, cel puțin pentru intelectuali, foarte ciudat și foarte diferit față de cum se întâmplă lucrurile astăzi când încercai să-ți găsești un job.
Exista acel sistem de repartiție, inclusiv pentru școală, după examenul de intrare la liceu, apoi după treaptă, care nu și-a atins scopul și a fost perceput de noi ca o constrângere nedreaptă, - nu examenul, fiindcă examenul este examen -, ci modul de repartizare. În mod cu totul ciudat, aceste privațiuni nu ne-au făcut să discutăm despre lucruri banale, ci ne-au făcut să discutăm despre lucruri importante, asta începând de la libertate, la literatură, de la felul în care evoluează știința, până la cum am putea să ajungem și noi o țară de oameni normali.
Toate aceste lucruri ne-au preocupat și cum nu aveam foarte multe surse gratuite de distracție, tip televizor, rețele sociale și așa mai departe, am petrecut foarte, foarte mult timp discutând între noi, ceea ce astăzi pare, mai degrabă, o excepţie. Deci lucruri și bune, și rele, acesta a fost mixul în care am crescut eu, de exemplu", a spus Klaus Iohannis.