„Ne-am reunit astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru a aborda o provocare majoră la adresa ţării noastre, a Uniunii Europene şi a întregii lumi: schimbările climatice. Efectele acestor schimbări climatice devin tot mai evidente şi mai acute pentru cetăţenii României, fie că este vorba de valuri de căldură care îşi pun amprenta asupra sănătăţii, de fenomenul de secetă, cu impact negativ în economie, sau de furtuni violente care distrug bunuri şi pun în pericol vieţile oamenilor. Răspundem provocărilor climatice prin măsuri de adaptare la noile realităţi, dar şi prin măsuri de atenuare, adică prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România este parte a proceselor internaţionale de tranziţie climatică, ce vor aduce inevitabil modificări importante în numeroase sectoare ale vieţii şi activităţii noastre”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi la evenimentul „Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România”.
Şeful statului a mai spus că „este esenţial să ne asigurăm că tranziţia climatică va fi echitabilă, incluzivă şi compatibilă cu creşterea economică”.
„Aceasta înseamnă că trebuie să existe beneficii pentru toţi cetăţenii noştri, evitând accentuarea inegalităţilor sociale şi economice între regiuni sau între mediul urban şi cel rural. Discuţiile de astăzi se vor axa pe aceste aspecte, având ca punct de plecare Raportul de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul României şi cu Administraţia Prezidenţială, şi care va fi lansat public în cadrul acestui eveniment. Una dintre concluziile-cheie ale Raportului arată că în cazul României există potenţial pentru a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor noştri şi, în acelaşi timp, pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralităţii climatice”, a mai spus Preşedintele României.
El a vorbit despre Raportul de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea, elaborat de Banca Mondila, în cooperare cu Guvernul şi Administraţia Prezidenţială care este lansat în cadrul acestui eveniment şi care „avansează o serie de recomandări care se aliniază cu direcţiile pe care şi eu le-am susţinut şi promovat la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte abordarea problematicii schimbărilor climatice”.
„De exemplu, raportul subliniază că persoanele deja defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt mai expuse riscurilor climatice şi mai puţin reziliente în faţa acestora, atât în România, cât şi la nivel internaţional. Măsurile care vizează transformările climatice servesc interesului tuturor, iar costurile inacţiunii sau acţiunii amânate sunt enorme. Prin urmare, trebuie să creăm instrumente financiare şi sociale noi, care să se concentreze mai eficient asupra cetăţenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice. Totodată, consolidarea resursei umane prin educaţie şi prin dezvoltare de competenţe devine esenţială pentru o tranziţie verde de succes, de care să beneficieze întreaga societate”, a completat preşedintele Iohannis.
Şeful statului a mai precizat că acest raport „indică modurile în care putem reconcilia acţiunea climatică cu dezvoltarea socială şi economică a ţării noastre prin investiţii, dezvoltarea de industrii verzi şi integrarea în lanţuri valorice globale verzi”.
„Sunt evidenţiate, de asemenea, domenii în care România are un avantaj competitiv, extinzând astfel experienţa şi cunoştinţele la nivel naţional în aceste zone. Salut prezenţa reprezentanţilor Guvernului şi ai Parlamentului României la acest eveniment. Efortul naţional de combatere a schimbărilor climatice şi a consecinţelor acestora, precum şi tranziţia ordonată şi echitabilă către o economie cu emisii reduse necesită o colaborare solidă între instituţiile statului. Mă bucură abordarea integrată a schimbărilor climatice în cadrul Comitetului Interministerial privind Schimbările Climatice, înfiinţat în urma demersurilor Administraţiei Prezidenţiale, Comitet a cărui activitate este apreciată în Raportul de Ţară lansat astăzi şi ai cărui membri se află aici, în sală”, a mai explicat preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta a mai subliniat că, pentru a gestiona eficient schimbările climatice, este nevoie de un pact transpartinic care să asigure angajamentul şi continuitatea în atingerea obiectivelor climatice pe termen mediu şi lung.
„De asemenea, trebuie să dezvoltăm un parteneriat pentru tranziţie climatică între instituţiile statului, societatea civilă, sectorul privat şi mediul academic, de cercetare şi inovare. Vă îndemn, aşadar, pe toţi să colaborăm mai strâns în efortul de a limita schimbările climatice şi impactul lor asupra cetăţenilor noştri, depăşind interesele particulare şi viziunile politice uşor diferite. Am încredere că după această întâlnire la Palatul Cotroceni vom fi cu toţii mai conştienţi de importanţa acţiunilor de protecţie a mediului şi vom accelera acţiunea climatică. Îmi doresc, totodată, să obţinem mai multă claritate cu privire la modul în care putem asigura pentru România o tranziţie climatică ordonată şi justă, esenţială pentru prosperitatea cetăţenilor noştri. În încheiere, îmi exprim aprecierea şi susţinerea pentru toţi cei implicaţi în construirea unei Românii durabile şi prospere şi pentru toţi cei dedicaţi furnizării unor soluţii eficiente la provocarea fără precedent a schimbărilor climatice”, a conchis şeful statului.