„Este o zi fericită pentru România astăzi. Probabil ați aflat: este oficial. MCV pentru România s-a finalizat. Este notificarea Comisiei Europene de astăzi.
După părerea mea, este o mare reuşită a României. A durat mult, s-a lucrat mult şi intens şi, în final, am reuşit. Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat, este un stat de drept, este un stat cu o justiţie funcţională şi, totuşi, trebuie să subliniez, nu este momentul să încetinim lupta anticorupție, ci este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor, este momentul să accelerăm lupta împotriva evaziunii fiscale. Dar, astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România", a declarat Klaus Iohannis.
„A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum. Democrația românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar și-a creat anticorpii necesari. Am răspuns eficient disfuncționalităților, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupții. Sistemul judiciar a trecut prin schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic, încercări de subordonare din partea unor politicieni, o criză pandemică. MCV a fost mai mult decât un instrument, a generat un dialog constant între România și UE. A determinat pe termen lung un mod de lucru integrat. România și-a asumat patru mari direcții de acțiune și a livrat rezultate.
Avem un nou cadru legislativ prin noile legi ale justiției. Integritatea în funcții publice e fundamentală pentru a construi încrederea în instituții.
Lupta împotriva corupției trebuie să rămână o preocupare constantă. Are nevoie de rezultate palpabile. Principiul că nimeni nu e mai presus de lege trebuie reconfirmat prin fiecare anchetă profesionistă.
Într-un context internațional complicat, ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României. PNRR reprezintă o oportunitate de a construi un sistem judiciar puternic”, a mai spus președintele României.
România a scăpat oficial de MCV - Comisia Europeană a închis Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru țara noastră și pentru Bulgaria
Comisia Europeană anunţă că închide în mod oficial mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România.
Vineri, Comisia Europeană a anunțat încheierea oficială a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria. Acest mecanism a fost implementat în 2007, odată cu aderarea celor două țări la Uniunea Europeană, având ca scop facilitarea progreselor în reforma justiției, măsurile anticorupție și, pentru Bulgaria, combaterea criminalității organizate, potrivit unui anunț al Reprezentanței Comisiei Europene la București.
Deciziile care au instaurat MCV au fost acum revocate de Executivul european. Cooperarea cu cele două țări va continua în cadrul evaluării anuale a statului de drept, proces aplicat tuturor statelor membre.
Din 2007, de când a fost introdus MCV, Comisia a monitorizat și raportat evoluțiile României și Bulgariei în domeniile vizate. În octombrie 2019 a fost publicat ultimul raport MCV pentru Bulgaria, iar pentru România în noiembrie 2022.
Pentru ambele țări, Comisia a concluzionat că au îndeplinit corespunzător cerințele MCV stabilite la aderare și că trebuiau să continue implementarea recomandărilor din rapoarte. Această implementare a fost finalizată în iunie 2023.