"Bugetul este în construcţie. Miniştrii discută cu Ministerul de Finanţe. Important este să avem un buget echilibrat şi ţintit spre dezvoltare, investiţii, creare de locuri de muncă şi economie sustenabilă. Sigur că există amendamente, aceste amendamente vor fi discutate în coaliţie şi în Guvern, în aşa fel încât în Parlament să existe deja un proiect de buget bine conturat. Miniştrii vor intra în toate detaliile necesare. În acest moment, până acum, discuţiile nu sunt finalizate la nivelul Guvernului, cu Ministerul de Finanţe, nu vrem să intrăm în speculaţii", a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres, la finalul şedinţei de astăzi a coaliţiei de guvernare.
Potrivit acestuia, ţinta de deficit bugetar trebuie să fie undeva în jur de 7%, ceea ce înseamnă că pentru dezvoltare banii trebuie folosiţi foarte eficient şi din programele operaţionale.
"De la bugetul naţional, pentru investiţii, poate, anul acesta vor fi mai puţini bani decât doreşte fiecare autoritate locală", a mai spus vicepremierul.
Anterior acestei declarații, vicepremierul Dan Barna a precizat că pandemia de coronavirus a pus o presiune enormă pe bugetul țării, accentuată și de faptul că trebuie respectată ținta de deficit stabilită de Comisia Europeană. Amintind despre guvernarea PSD, care a ținut investitorii departe de țara noastră, Barna a subliniat că o prioritate a actualului Executiv este dezvoltarea parteneriatului cu piața de capital.
"E nevoie ca acest Guvern să compenseze guvernarea violent anti-economie de piaţă a PSD din ultimii ani care a dat un mesaj negativ în plan internaţional, ceea ce înseamnă investitorii care se uitau la România. De-a lungul ultimilor patru ani de când sunt în politica mare, am avut multe întâlniri cu investitori importanţi pe plan internaţional care îmi explicau ce oportunitate grozavă este piaţa din România, ce beneficii avem prin poziţia geografică, prin tipul de economie, mărimea ţării, prin faptul că suntem membri ai Uniunii Europene şi cum, totuşi, nu folosim aceste oportunităţi în zona pieţei de capital datorită unui fel de a vedea lucrurile rămase semnificativ în urmă. Or, această guvernare a coaliţiei actuale care conduce România vine cu un nou punct de vedere în care parteneriatul cu piaţa de capital, miza dezvoltării pieţei de capital, parteneriatul cu Bursa reprezintă o prioritate nu formală şi declarativă, ci una foarte concretă".