Potrivit publicația Deutsche Welle, citate de G4Media, talibanii îl căutau pe jurnalistul DW, mergând din casă în casă în încercarea de a-l găsi. Din fericire, jurnalistul se află deja în Germania. Mai multe rude ale acestuia au reușit să scape în ultimul moment, iar acum fug din calea talibanilor, mai artă sursa citată.
„Uciderea de către talibani a unui membru al familiei redactorului nostru este o tragedie care arată pericolul acut în care se află toți angajații noștri din Afganistan și familiile lor. Talibanii efectuează la Kabul și în provinciile afgane căutări organizate după jurnaliști. Timpul (în care putem să-i salvăm) se scurge rapid!”, a afirmat președintele director-general al DW, Peter Limbourg.
Realitatea ultimelor zile și săptămâni nu lasă însă loc de interpretări: talibanii au percheziționat casele a cel puțin trei jurnaliști DW. De altfel, colegi de la alte instituții de presă au fost răpiți, uciși sau pe punctul de a fi uciși, cum este și cazul unui cameraman al CNN, care a fost la un pas să fie lovit cu pistolul de un taliban, înainte ca un alt luptător să intervină şi să prevină atacul. Incidentul cumplit a fost relatat, în direct, chiar de corespondentul internaţional al CNN, Clarissa Ward.
Un alt jurnalist de la postul privat Ghargasht TV se pare că a fost răpit de talibani, în vreme ce Toofan Omar, șef al postului de radio privat Paktia Ghag Radio, a fost ucis de talibani.
Pe 2 august, în plină stradă, în orașul Jalalabad, din estul Afganistanului, doi bărbați, se pare luptători talibani, l-au asasinat pe traducătorul Amdadullah Hamdard, care a lucrat deseori pentru publicația germană „Die Zeit”. În urmă cu o lună, la Kandahar, a fost ucis, cel mai probabil de gloanțele talibanilor, renumitul fotograf indian Danish Siddiqui, câștigător al premiului Pulitzer.
Deutesche Welle și numeroase alte posturi mass-media și organizații au cerut guvernului german, într-o scrisoare deschisă, să înființeze de urgență un program de vize pentru colaboratorii media afgani.
Talibanii au anunțat, miercuri, că Afganistanul nu va fi o democrație ”pentru că nu are o bază”, ci va fi condusă conform legii islamice. Aceștia au în plan să abordeze foşti piloţi şi soldaţi ai forţelor afgane pentru crea o nouă forță națională.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a încercat în prima sa conferință de presă la Kabul să liniștească comunitatea internațională, adoptând un ton de reconciliere. „Vrem să vă amintim tuturor că îi iertăm pe toți. Doar așa putem recâștiga pacea și stabilitatea. Pe toți cei care au fost împotriva noastră îi vom ierta.”
Și femeile vor putea să lucreze mai departe, au promis talibanii. Dar cât valorează promisiunile lor, s-a putut deja vedea foarte bine. Organizația Reporteri Fără Frontiere a cerut Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o ședință informală, pe fondul situației extrem de periculoase în care se află jurnaliștii din Afganistan.