La această concluzie s-a ajuns după simulări pe computer care arată cum galaxiile cresc prin absorbirea de cantități enorme de material ce este aruncat din galaxiile învecinate când stelele explodează la sfârșitul vieții lor.
Puternicele explozii ale supernovelor pot arunca milioane de milioane de tone de atomi în spațiu cu o asemenea ferocitate încât evadează din atracția gravitațională a galaxiei lor și ajung în galaxiile vecine mai mari, sub forma unor nori enormi care călătoresc cu sute de kilometri pe secundă.
Astronomii știau de mult că elementele create în stele pot călători de la o galaxie la alta, dar acesta este primul studiu care arată că până la jumătate din materialul din Calea Lactee și alte galaxii de dimensiuni similare pare să fi venit din galaxiile vecine mai mici.
Cercetătorii au făcut simulări pe supercomputere pentru a vedea cum evoluează galaxiile de-a lungul a miliarde de ani, scrie Hotnews.ro. Ei au observat că, pe măsură ce stelele explodează în galaxiile mai mici, deflagrația aruncă nori de elemente ce cad în galaxiile învecinate mai mari.