Din motivarea deciziei de liberare rezultă că apărătorii fostei judecătoare au arătat în faţa instanţei că, la 65 de ani, Rovenţa are o sănătate precară şi a făcut eforturi pentru a participa la cât mai multe programe de reeducare, scrie News.ro.
"În acest moment, aşa cum reiese din dosarul medical, are o stare de sănătate precară, a făcut eforturi pentru a participa la cât mai multe programe de reeducare şi activităţi în cadrul penitenciarului, având numai calificative foarte bune. Aşa cum rezultă din procesul verbal al Comisiei, nu a fost sancţionată niciodată, a desfăşurat numeroase activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, de instruire şcolară şi formare profesională, fiind recompensată de două ori”, se arată în documentul instanţei.
După calculele judecătorilor, fosta lor colegă a executat 551 de zile de arest preventiv şi închisoare din pedeapsa de patru ani şi şase luni primită pentru luare de mită în 2015.
După analiza acestor date, Tribunalul Prahova a considerat că în cauză au fost îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege pentru ca Elena Rovenţa să poată fi liberată condiţionat, "atât prin executarea fracţiei prevăzută de lege, cât şi prin existenţa unor dovezi temeinice de îndreptare de care aceasta a dat dovadă pe parcursul executării pedepsei”, se mai arată în documentul instanţei.
În noiembrie 2016, Judecătoria Ploieşti a respins cererea fostei judecătoare de a fi liberată condiţionat din Penitenciarul Târgşor şi a stabilit ca ea să revină cu o nouă solicitare peste şase luni.
Tribunalul Prahova a desfiinţat, însă, decizia şi pe 19 decembrie 2016 a decis punerea în libertate a Elenei Rovenţa.
Potrivit DNA, fosta judecătoare de la Tribunalul Bucureşti a primit, în cursul lunii decembrie 2013, de la Dan Grigore Adamescu şi de la o altă persoană, prin intermediul inculpatei Monica Angela Borza, suma de 23.000 lei (echivalentul a 5.000 euro), pentru a pronunţa, în două dosare, hotărâri favorabile societăţilor coordonate omului de afaceri.