La baza aeriană Amari, din Estonia, aparatele de zbor britanice sunt pregătite 24/24 de ore pentru a apăra cerul statelor baltice. Cum resursele lor sunt limitate, ţările mai mici din flancul estic al NATO contează exclusiv pe aliaţi.
Estonia nu deţine niciun avion de luptă şi se bazează doar pe aliaţi. La baza Amari se află acum 4 avioane de luptă britanice Typhoon, care vor pleca în septembrie şi vor fi înlocuite de avioane germane.
De când au ajuns în mica Estonie, avioanele britanice au interceptat 23 de aparate de zbor ruseşti care s-au apropiat periculos de mult de spaţiul aerian NATO. De trei ori, avioanele Moscovei au pătruns un kilometru în interiorul spaţiului aerian al Estoniei.
"Poţi trece de la a bea o cană de ceai într-o sală de operaţiuni, într-o atmosferă relativ relaxată, la momentul interceptării unor avioane ruseşti. Totul se întâmplă foarte rapid. Chiar şi în 15 minute", spune GORDON MELVILLE, comandantul operaţiunilor britanice la baza Amari.
Din punct de vedere strategic, Marea Baltică are un echivalent mai la sud, acolo unde se află Marea Neagră. Şi ea este un loc fierbinte pe harta tensiunilor cu Rusia.
"Există asemănări în ceea ce priveşte activitatea aeriană a Rusiei. Dar poliţia aeriană este uşor diferită. Pentru că statele de la Marea Neagră au propriile lor avioane de luptă", declară JAAK TARIEN, comandantul Forţelor Aeriene Estoniene.
Avioanele Rusiei nu creează la fel de multe probleme în Marea Neagră precum în Marea Baltică. Există însă Crimeea, care serveşte Rusiei drept avanpost militar. Mai mulţi aliaţi NATO susţin că peninsula joacă un rol cheie pentru sistemele anti-acces pe care Moscova le dezvoltă în regiune. La summitul de la Varşovia, Alianţa Nord Atlantică a amânat pentru luna octombrie discuţiile despre o prezenţă navală în Marea Neagră.