Iulian Cristache: „Nu vom găsi un punct de vedere care să mulțumească toți părinții, elevii și profesorii. Structura anului școlar trebuie să fie dată de nivelul de competențe pe care trebuie să le dobândească elevii. La asta se adaugă și curricula. E o discuție lungă, nu mă pot rezuma la un minut pe această dezbatere. Experții ar trebui să ia hățurile și să spună ce competențe trebuie să capete elevii, pentru a se angaja la terminarea cursurilor. Experții trebuie să se întâlnească. Părinții spun că avem o programă stufoasă, experții nu sunt de acord cu opinia noastră. Sunt deja asociații de elevi care spun că nu-și doresc o modificare a anului școlar 2021-2022. Cu asta suntem și noi de acord. Vedem dacă putem face asta pentru 2022-2023. Părinții, într-un procent majoritar, nu vor modificarea structurii anului școlar. Vom lansa un sondaj de opinie, la care sper să răspundă 200.000-300.000 de oameni, nu 1.400.”
Propunerile venite de la Ministerul Educației și Cercetării referitoare la modificarea structurii anului școlar
Ministerul Educaţiei urmează să propună extinderea anului şcolar începând cu septembrie 2022, o variantă fiind ca acesta să înceapă de la 1 septembrie, în loc de 13.
Sorin Cîmpeanu: „Pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar, dar în acelaţi timp e nevoie şi de predictibilitate. Ministerul Educaţiei e dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie: această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog. Toţi elevii şi părinţii cunosc o structură. Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educaţiei va propune din timp extinderea anului şcolar din septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine extinderea perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi, deci e nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor.”