În ultimele săptămâni, epidemiologul care monitorizează tendinţa Covid-19 la scară mondială s-au concentrat asupra noii subvariante BA 2.75, identificată în India, a cărei caracteristică este viteza de transmisie: într-o lună s-a răspândit din India în Germania şi Canada, în Noua Zeelandă. În Italia nu a fost încă detectată.
Italia, în alertă
Potrivit directorului departamentului de boli infecţioase al spitalului San Martino din Genova, Matteo Bassetti, "Merită să fim cu ochii pe noua subvariantă, deoarece ar putea fi chiar mai contagioasă decât Omicron 5 şi are o capacitate mare de a infecta persoane vindecate şi vaccinate: dacă Omicron 5 are un R0 (numărul de reproducere al unei boli infecţioase) între 15 şi 17, noua variantă poate ajunge până la 20. Aceasta înseamnă că fiecare pozitiv poate ajung să infecteze până la 20 de persoane".
„Trebuie să monitorizăm situaţia", a observat Bassetti pentru că "în următoarele luni această variantă ar putea fi prevalentă. Este greu de preconizat pericolul BA.2.75. Cele 45 de mutaţii în comun cu BA.2 şi alte 15 diferite, deci aproximativ 60 în total, par că ar putea să se sustragă apărării imune a vaccinurilor şi a celor naturale. Dar până acum, toate mutaţiile variantelor nu au dat forme mai grave de Covid".
În ceea ce priveşte vaccinarea, specialistul în boli infecţioase avertizează: "Nu mai avem timp să aşteptăm, trebuie să ne gândim ce vom face în lunile septembrie-octombrie, pentru că astăzi avem un puseu de vară, în timp ce toamna ar putea aduce un nou val a cărui dimensiune va depinde de capacitatea noastră de a face doza de rapel.
Luna septembrie trebuie să ne găsească pregătiţi, trebuie să fim puternici, precişi şi să nu repetăm greşelile făcute cu administrarea celei de-a patra doză la persoanele de peste 80. Trei din patru italieni nu au făcut rapelul, aşa că ceva nu a funcţionat".