Experimentul se desfășoară sub atenta observație a Institutului de Boli Contagioase Spallanzani din Roma. La selecția pentru voluntari s-au prezentat peste 4.000 de persoane dintre care au fost alese 90 cu o stare perfectă de sănătate, relatează cotidianul La Repubblica.
Vaccinul este produs de compania biotehnologică italiană ReiThera și se află în prima fază de experimentare, fiind limitat la un număr de 90 de voluntari.
Directorul științific al Institutului Spallanzani, Giuseppe Ippolito, a declarat că „a avea un vaccin italian înseamnă a nu fi sclavii altor țări care vor spune <mai întâi pentru noi>. Vom aplica un protocol complex și scrupulos care va garanta securitatea maximă a acestui vaccin”.
Prima persoană care a primit vaccinul a fost o femeie în vârstă de 50 de ani care a declarat: „Am încredere în știința italiană și sper ca persoanele din țara mea să fie un pic mai responsabile”.
După administrarea inițială care a avut loc luni, 24 august, pentru cei 90 de voluntari vor urma opt vizite pe parcursul a șapte luni pentru a se verifica dacă vaccinul are sau nu reacții adverse.
Jumătate dintre cei 90 de voluntari au între 18 și 55 de ani, iar cealaltă jumătate au peste 65 de ani. O parte din teste vor fi făcute la Policlinica Rossi din Verona.
Autoritățile anunță că primele imunizări în rândul populației vor avea loc în primăvara anului 2021.
Italia a fost epicentrul de coronavirus din Europa, în valul 1 al pandemiei, după China.
Până luni, 24 august, au fost confirmate 259.345 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 35.437 au murit. Pe de altă parte, 205.470 de persoane s-au vindecat. Italia are o rată cumulată de infectare în ultimele 14 zile relativ medie, de 14,5, și o rată de mortalitate de 0,4, potrivit Centrului European al Bolilor (ECDC).