Ionuț Moșteanu, deputat USRPLUS, a declarat, luni seara, în emisiunea Legiile puterii, moderată de jurnaliștii Realitatea PLUS Alexandra Păcuraru și Laurențiu Botin, că USR nu are datorii la politicieni, subliniind că treaba formațiunii politice din care face parte este de a reface Coaliția de guvernare.
Politicianul a făcut referire la momentul decembrie 2020, când cele trei formațiuni care au format ulterior coaliția de guvernare s-au așezat la masa negocierilor, spunând: "Aveam un fost premier care tocami demisionase (Ludovic Orban) și un Florin Cîțu care vorbea de reformă, de valori (...). Cu toate aceste informații pe masă a părut că putem face o revoluție, în sensul bun al cuvântului. Nu aveam de unde să știm ce o să urmeze. Au fost 3 echipe de aproximativ 15 oameni din partea fiecărui partid care au participat la negocieri. Erau 2 variante pe masă. Cea cu Orban premier era destul de improbabilă, din moment ce doar cu câteva zile își daduse demisia. Atunci era premier demisionar la cererea lui. Dezamăgirea e acum, după 8 luni de zile. Nu pot da detalii din discuțiile coaliției la televizor. La momentul acela am făcut totul cu inima deschisă cu speranță că vom pune în practică reformele. Am accepta un premier de la PNL pentru că era partidul cu cele mai multe voturi (...)".
Revenind la situația actuală, parlamentarul a arătat că PNL are foarte mulți oameni competenți în interiorul său și subliniind că în funcția de premier al României tebuie "un om cu experiență" și liberalii au mulți astfel de oameni.
"Noi nu votăm la Congresul PNL. Aleg membrii PNL. Sper să aibă înțelepciunea să facă alegerea potrivită. Vom vedea ce vor alege pe 25 septembrie. Depinde cum văd ei viitorul. Daca îl văd cu Cîțu înainte. Cred că e o alianță conjuncturală ce văd că s-a întâmplată colo (cu referire la susținerea anunțată de unii liberali pentru Florin Cîțu - n.r.). Treaba lor e să își aleagă un președinte, iar a noastră să funcționeze coaliția, cu condiția fară Florin Cîțu. Nu e nimic personal. A folosit abuziv puterea pentru a-și tranșa alegerea în PNL. Ne-a demis 2 miniștri. S-a trezit ca un mic Dumnezeu cu un pix în mână, lucru care nu e ok. Momentul declicului a fost la ora 9.28, când l-a anunțat pe dl. Barna că îl demite pe Stelian Ion și la 9.30 l-a demis. În momentul ăla am știut că nu mai este cale de întoarcere. (...) Florin Cîțu este istorie din punct de vedre politic. Noi nu vom admite o nouă coaliție cu el premier. Dacă va încerca să conducă un guvern minoritar cu PSD și va face varză și PSD-ul și PNL-ul", a afirmat Moșteanu.
Parlamentarul a spus că alegerile anticipate sunt un scenariu puțin probabil în momentul de față: "PSD-ul îi ține spatele lui Florin Cîțu, deși de 7 luni de zile partidul dl-ui Ciolacu amenință cu moțiunea de cenzură".
El a precizat că s-ar fi așteptat ca președintele Klaus Iohannis să medieze conflicutul din coaliția de guvernare. "A avut oportunitatea să intervină și marți și joi înainte să semneze decretul de revocare a lui Stelian Ion. Apoi ne-a certat pe Facebook. (...) Ne-a spus doar că așteaptă și crede că singura variantă posibilă este PNL-USRPLUS-UDMR, apoi au fost dicuțiile noastre timp de 2 săptămâni (înainte de formarea Coaliției - n.r.)", a mai spus acesta.
"Îmi doresc o colaborarea corectă instituțională cu președintele", a mai spus Moșteanu, referindu-se la discuțiile pe care le-a avut săptămâna aceasta Iohannis cu liderul USR, Dan Barna, despre care a spus că nu poate da detalii.