„Doresc să subliniez rolul major al tinerilor în eforturile de construire şi menţinere a păcii, ca un drept şi un imperativ democratic menite să facă societăţile noastre mai incluzive. România apreciază rezilienţa tinerilor în înfruntarea conflictelor şi a violenţei. Tinerii luptă pentru pace şi ar trebui să li se ofere oportunităţi semnificative de a juca un rol în acest domeniu. Acest lucru necesită sisteme politice incluzive, educaţie de calitate la nivel primar, secundar şi terţiar, inclusiv în adăposturile pentru refugiaţi şi strămutaţi, precum şi oportunităţi de angajare demne", a evidenţiat şeful statului.
El a adăugat că Forumul Mondial a devenit un element important al mişcării internaţionale de tineret, oferind o platformă importantă de implicare civică, în condiţiile în care generaţiile tinere, ca şi lumea întreagă se confruntă cu consecinţele pandemiei de COVID-19.
„Auzim adesea că tineretul reprezintă viitorul nostru. Trebuie să înţelegem pe deplin rolul esenţial al tinerelor generaţii în modelarea dezvoltării societăţilor noastre şi în găsirea de soluţii la provocările actuale", a completat preşedintele Iohannis.
El a arătat că Guvernul României pregăteşte o nouă Strategie Naţională pentru Tineret 2022-2027, axată pe emanciparea tinerilor, educaţie, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor şi participarea activă a acestora la viaţa economică, socială, culturală şi politică.
De asemenea, el a amintit că România a susţinut Strategia Uniunii Europene pentru Tineret 2019-2027 şi participarea activă a tinerilor la Conferinţa privind Viitorul Europei.
„România îşi va aduce, totodată, contribuţia la Anul European al Tineretului 2022, cu proiecte concrete şi dezbateri publice menite să le ofere tinerilor o perspectivă post-pandemică atât de necesară", a mai transmis Iohannis.