"E ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. E urgent nevoie de corelarea datelor. Aștept ca guvernul să clarifice de urgență," a afirmat șeful statului.
Întrebat dacă astfel de gafe pof fi puse în legătură cu faptul că, în ultima vreme, au ieșit la inveală informații despre oameni care ocupă poziții cheie fără a avea calificarea necesară sau chiar fasificându-și-o, Klaus Iohannis a dat vina pe un sistem viciat, creat de-a lungul deceniilor, cu marea contribuție a PSD:
"Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente și în majoritatea anilor a guvernat în România PSD, care a promovat persoane de multe ori fără competențe dar cu susținere politică solidă. Acum e mult de reparat și asta se numește reformarea statului pe care mi-o doresc. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Problema s-a rezolvat cumva, după scurt timp e revenit INSP și s-au corelat datele.", a precizat Iohannis.
Reacția a venit după ce, marți, 3 instituții-cheie în gestionarea crizei de coronavirus au făcut publice 3 cifre diferite. NSP a anunțat că rata cazurilor de COVID-19 din București este de 3,11 la mia de locuitori. Anunțul a fost contrazis de Grupul de Comunicare Strategică, dar și de Direcția de Sănătate Publică București, care susțin că rata de infectare este de doar 2,69. Dupa care, acelasi INSP a venit cu cea de-a treia cifră: 2,65, cu precizarea ca este vorba despre rata de infectare pe București. Ca si cum nu a fost de ajuns toata această bâlbâială, a intervenit și prefectul Capitalei, care a spus că populația reală a Bucureștiului nu este de 2,1 milioane, ci de 2,5 milioane și că știe acest lucru din.. declarații publice. Gheorghe Cojanu și-a argumentat declarația, nu cu date oficiale, ci cu un îndemn la adresa jurnaliștilor: să se uite la cât s-a construit în oraș.