"Vizita dvs, dle președinte, și consultările substanțiale sunt o nouă dovadă a relației bilateriale excelente de parteneriat strategic autentic dintre țările noastre. Bine ai venit, dragă Emmanuel!
Pe fondul crizei generate de agresiunea Rusiei în Ucraina, cooperarea noastră în materie de securitate a cunoscut o indensificare deosebită și foarte binevenită. Multumesc pentru prezenta militarilor francezi in Romania si va felicit pentru asumarae de catre Franta de lider pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta", a afirmat Iohannis, în deschiderea declarației de presă comune de la Kogălniceanu.
Potrivit lui Iohannis, discuțiile dintre el și omologul său francez au vizat o serie de aspecte importante de pe agenda națională, dar și internațională, pornind de la pregătirile pentru summit-ul de la finalul acestei luni, de la Madrid, "care va adopta decizii importante pentru securitatea noastră comună", precum și despre noul concept stategic, suținerea partenerilor aliantei și perspective aderarii Suediei si Finlandei la NATO.
"Un loc parte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea summitului NATO de la Madrid, care v adopta decizii esențiale pentru viitorul alianței și pentru securitatea noastră comună. Am discutat cu prioritate despre necesitatea consolidării posturii de decurajare și apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Negară, despre Noul Concept Strategic, despre susținerea partenerilor alianței și perspectivele aderării Suediei și Finlandei.
Am discutat despre preocuparea noastră față continua deteriorare a situației umanitare din Ucraina. Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiații ucraineni precum și sprijinul pe care-l acordăm Ucrainei, inclusiv prin hubul de la Suceava, pe care și Franța l-a utilizat intensiv.
O altă temă a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, care e profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, care impiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din lume. România depune efoturi susținute în sprijinul Ucrainei prin oferirea de rute de export, inclusiv prin portul Constanța și porturile de la Dunăre", a mai spus Iohannis.
Președintele României a arătat, de asemenea, că discuțiile avute cu omologul său de la Palatul Elysee au vizat "sprijinul substanțial" pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova.
"Mă bucur că după vizita de acum în România, dl președinte va ajunge azi la Chișinău. Am discutat despre cum putem ajuta Rep. Moldova să facă față multelor provocări cu care se confruntă ca urmare crizei de securitate generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. O importantă inițiativă e Platforma de Sprijin pentru Rep. Moldova pe care România, Franța și Germania au lansat-o la Berlin în aprilie și am abordat pregătirile pentru conferința de follow-up pe care România o va găzdui în această vară.
Iohannis a precizat, totodată, că a salutat rezultatele președinției franceze a Consiliului UE "într-un context european securitar, economic și social dificil".
Potrivit președintelui, dialogul de miercuri cu Emmanuel Macron a vizat și subiectul extrem de sensibil legat de tema securitățiie enrgetice, "inclusiv din perspetciva evoluțiilor din Ucraina și a deciziilor strtegce ale UE de eliminare a dependențelor noastre de Rusia".
"Am subliniat că România e pregătită să-și asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale UE și va depune toate efoturile pentru a asigura reziliența sectorului energetic", a afirmat Iohannis.
Referitor la aderarea României la spațiul Schengen, Klaus Iohannis a spus: "Am explicat așteptarea legitimă României cu privire la aderare. Am spus că extinderea va contribui la consolidaea securității și rezilienței UE în ansamblul său și la întărirea competitivității pieței unice în beneficiul cetățenilor. Am exprimat încredere că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen".