„În urma deteriorării mediului de securitate în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina (BiH), la începutul anului 2022, comandatul operaţiei EUFOR Althea a solicitat Uniunii Europene suplimentarea cu două companii de manevră a efectivelor batalionului multinaţional (MN Bn). Pentru asigurarea unei prezenţe continue, consistente şi relevante a României în operaţia EUFOR Althea, după retragerea companiei de manevră din cadrul operaţiei care va fi executată în luna octombrie 2023 şi pentru a susţine demersurile de preluare a comenizii forţei în luna ianuarie 2025, a fost analizată posibiltatea asigurării de către ţara noastră a companiei stat major şi deservire a Batalionului Multinalţional (MN Bn) dislocat în teatru”, arată şeful statului în scrisoarea transmisă conducerii Legislativului.
El mai spune că „dislocarea companiei stat major şi deservire contribuie substanţial la menţinerea profilului operaţional al Armatei României şi a rolului de furnizor regional de securitate, în concordanţă cu orientările politice în vigoare, sprijinind, totodată, realizarea obiectivului de asumare a unor poziţii relevante la nivelul comenzii operaţiei EUFOR Althea”.
„În acest context, în urma analizei situaţiei de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia Romîniei şi ale art. 7 alin. (1) din Legea 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informez Parlamentul României că am aprobat creşterea participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, cu o companie de stat major şi deservire cu un efectiv total de până la 180 de militari, cu tehnica, echipamentul, armamentul şi muniţia necesare îndeplinirii misiunilor, începând cu luna octombrie 2023”, mai explică preşedintele Iohannis, în document.