Fostul șef al Serviciului Român de Informații a recunoscut că avut încredere și l-a sprijinit pe Geoană pentru postul de ambasador în Statele Unite.
“Eu am fost cel care l-a recomandat la Washington pe Mircea Geoană. Pentru că habar n-aveam despre unele desfășurări și unele jocuri. Dacă aș fi știut sau mi-aș fi amintit, pentru că am știut la un moment dat, de domul Pacepa și rolul unei distinse doamne profesoare la ASE (Întrebarea moderatorului, Anca Alexandrescu: Doamna Costea?! (Margareta Costea, soacra lui Mircea Geoană N.R. Ioan Talpeș confirmă) aș fi fost mai atent. Dar n-ai de unde să știi.
Mai mult, Talpeș a afirmat că, din ce se vorbea la vremea respectivă, între Margareta Costea și Ion Mihai Pacepa ar fi fost o idilă. Pe de altă parte, plecarea aparent intempestivă a șefului Securității, în 1978, a fost pusă într-un context mai amplu de către fostul șef SIE.
“Pacepa a fost un personaj, cel puțin din datele pe care le dețin eu, care a primit o misiune, eu sunt convins că de la Moscova, ca să-l discrediteze pe Ceaușescu și România. Din nefericire, el nu s-a oprit la discreditarea lui Ceaușescu”
Într-o intervenție în direct de la Chișinău, fostul deputat Cristina Rizea l-a întrebat pe Ioan Talpeș dacă are informații că generalul Ioan Geoană ar fi fost șeful celulei GRU (Serviciul de Contraiformații Externe al Armatei Sovietice).
“N-am cum să infirm, n-am nici cum să confirm (…) dar a avut în mod normal relații, pentru că noi (România comunistă – N.R.) am fost alături de GRU din 1947.” În acest context, Talpeș a pomenit și de rolul pe care Ioan Geoană l-a avut în timpul Revoluției din decembrie 1989, el fiind indicat de unii drept cel care a lansat diversiunea cu teroriștii în subteranele Bucureștiului. “El a făcut studii la Moscova, el avea un rol în situații critice de acest gen”, a afirmat Talpeș, în emisiunea Culisele Statului Paralel de la Realitatea Plus.