Companiile din Golful Persic doresc să investească în infrastructura de transport maritim și fluvial, precum și în agricultură și proiecte energetice pe teritoriul românesc, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).
"Reputația excelentă a investitorilor din Qatar și Emiratele Arabe Unite este un rezultat direct al proiectelor de anvergură în care aceștia sunt implicați la nivel global. Prin urmare, mediul de afaceri din România privește cu încredere implicarea acestor parteneri economici în proiecte importante pe teritoriul țării noastre", a afirmat Daraban.
Președintele CCIR a deschiderea pieței românești față de investițiile entităților economice din Golful Persic, apreciind dorința acestor parteneri de a investi în infrastructura de transport maritim și fluvial, precum și în agricultură și proiecte energetice.
Conform ONRC, la 1 martie 2014, figurau 299 de firme cu capital emiratez, cu valoarea totală a capitalului social în echivalent valută de peste 13,673 milioane dolari și 24 de firme cu capital qatarez, cu valoarea totală a capitalului social în echivalent valută 437.000 dolari.
Daraban a efectuat o vizită de lucru în Qatar și Emiratele Arabe Unite, în perioada 22 — 27 mai 2015, în cadrul unei delegații economice mai largi.
Iohannis, atac fara precedent la adresa lui Ponta: Face politică externă de capul lui!
Recent, România a semnat un acord pentru livrarea de produse agroalimentare în statele arabe, care prevede înființarea unui centru de colectare la Constanța și a altuia în Doha sau Abu Dhabi.
După ce România a fost cândva "grânarul Europei", acum devine grânarul statelor arabe. Mai nou, și chinezii și arabii se bat pe animalele românești, deși numărul de ferme de la noi este mult sub potențial.
'La nivelul ministerului, încercăm în acest moment să deschidem piețele externe. Am semnat deja un acord pentru livrarea de produse agroalimentare către statele arabe, care au cerut legume, cereale și animale. Ele importă foarte multe produse din Australia și Noua Zeelandă, deși — din punct de vedere al prețului — e mai avantajos să aducă mărfurile din Portul Constanța. Acordul semnat prevede înființarea unui centru de colectare la Constanța și a altuia în Doha sau Abu Dhabi, însă noi trebuie să avem continuitate în aprovizionare. De asemenea, este necesar să asigurăm aceeași calitate, dar și cantitate pentru produsele livrate. Să nu uităm de etichetare, care e foarte importantă, și care, din luna iunie, trebuie să intre în aplicare', a spus vineri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu, la conferința națională a legumiculturii.