Peste 300 de elevi băcăuani au fost depistaţi cu grave probleme de igienă. Păduchi, micoze şi râie au descoperit inspectorii când i-au controlat pe copii. Îngrijorător este faptul că, în loc să scadă, de la an la an, numărul elevilor cu păduchi creşte.
"Din totalul de 345 de cazuri depistate, s-au inregistrat 94 de angine, o angină cu streptococ hemoliptic, 4 cazuri de scabie, 234 de cazuri de pediculoză, 7 micoze şi alte cinci boli infecţioase", a afirmat Andrea Dumitrescu, purtătorul de cuvând al DSP Bacău.
Surprinzător, cei mai mulţi elevi cu păduchi sunt din mediul urban. Părinţii şi bunicii spun că este suficient ca un singur copil să aibă probleme de igienă ca zeci de colegi să fie invadaţi de musafirii nepoftiţi.
Controalele epidemiologice vor fi reluate de către medicii din şcoli. Aceştia vor să verifice dacă elevii cu probleme au fost trataţi şi nu mai reprezintă un pericol pentru colegi.
Ce trebuie să le spunem copiilor pentru a ţine departe de păduci?
Păduchii de cap de transmit cel mai ușor în rândul copiilor, pentru că, nu-i așa, ei sunt cei care aleargă, se îmbrâncesc, se joacă împreună și stau foarte apropiați.
Regulă distanței interpersonale o află la o vârstă mai înaintată. Cât sunt mici, nu există astfel de lucruri. Oricum ar fi, dacă sunteți părinți, nu veți putea să îi interziceți copilului să se joace cu alți copii.
Ce puteți face este să îi spuneți să nu își împrumute lucrurile personale, cum ar fi agrafele de păr, șapca, căciulă sau pălăria de soare.
Iar un alt lucru ar fi acela de a-i verifică constant părul și de a fi atenți la reacțiile lui. Primele simptome care va pot duce cu gândul să faceți o verificare pentru a va da seama dacă aveți sau nu păduchi sunt mâncărimile.