De exemplu, simulările arată că pentru un salariu brut de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 2.400 de lei net, dacă vă pensionați în 2033, veți primi o pensie medie de 1.250 de lei. Acest lucru se aplică dacă nu ați contribuit la fondurile de pensii private obligatorii.
Dacă ne deplasăm mai sus pe scala salarială, la un salariu brut de 6.000 de lei, dacă aveți acest salariu și vă pensionați în 10 ani, nu veți primi mai mult de 1.870 de lei.
Pentru un salariu brut de 8.000 de lei, echivalent cu 4.700 de lei net, pensia în 2033 va fi de 2.500 de lei.
La sfârșitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari.
Mulți români sunt interesați să știe când se pot pensiona, indiferent dacă încă lucrează și se așteaptă să se pensioneze, sau dacă s-au pensionat anticipat.
Acum puteți afla în mai puțin de un minut când vă puteți pensiona, fie că este vorba despre pensie anticipată, pensie anticipată parțial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, să introduceți data nașterii și sexul și să aflați data pensionării.
În această perioadă, recalcularea pensiei este un subiect intens discutat și poate fi solicitată de români printr-o cerere, împreună cu câteva documente necesare.
Recalcularea pensiei este posibilă pentru cei care au realizat un stagiu de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă, precum și pentru persoanele care au continuat să lucreze după atingerea vârstei de pensionare.
Astfel, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după obținerea dreptului la pensie pentru limita de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor la pensie.
Recalcularea pensiei pentru fiecare perioadă de cotizare de cel puțin 12 luni poate fi solicitată de orice român.