Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții asociațiilor medicilor de familie, pentru pregătirea măsurilor de protejare a populației față de pandemia COVID-19. La discuţii, au participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România, ai Asociației ”Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicina Generală” și ai Federației Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Dialogul a vizat implicarea medicilor de familie în implementarea măsurilor de protejare a populației de efectele pandemiei:
- testarea în cabinete
- consilierea în vederea vaccinării
- evaluarea pacienţilor pozitivi în ambulatoriu
- administrarea și monitorizarea antiviralelor la domiciliu
- informarea despre vaccinarea anti-COVID-19.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă le-a transmis medicilor de familie că pregătirea este esențială în protejarea cetățenilor în fața valului cinci, fiind necesară o structură solidă în asigurarea actului medical. De asemenea, prim-ministrul a subliniat rolul medicilor de familie în comunicarea beneficiilor vaccinării, remarcând procentul mare de medici de familie vaccinați - peste 90 la sută dintre aceștia, ceea ce le conferă un nivel înalt de credibilitate în contextul campaniei de vaccinare a românilor. În cabinetele medicilor de familie, peste un milion de români s-au vaccinat deja.
Medicii au recunoscut importanța vaccinării ca fiind cea mai sigură modalitate de protejare a vieții și împotriva formelor grave de COVID-19, participanții analizând eficiența acestei protecții în țările afectate deja de valul cinci al pandemiei, unde numărul persoanelor decedate sau spitalizate cu forme grave este redus.
În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre reducerea birocrației și eliminarea drumurilor inutile ale pacienților între diverse categorii de furnizori de servicii medicale, precum și îmbunătățirea relației medicilor de familie cu Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Aceste acțiuni vor oferi, alături de noile protocoale de tratament, de ghidurile pentru medicii de familie în evaluarea stării, un cadru coerent și eficient pentru serviciile medicale de bază.
La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a arătat că medicii de familie sunt coloana vertebrală a sistemului de sănătate, fiind esențial rolul acestora în asigurarea accesului la servicii de sănătate de calitate în apropierea domiciliului. “Testarea e primul pas în identificarea pacienților posibil infectați. Venim cu un pachet de servicii ambulatorii care să includă tratament. Împreună cu specialiștii în boli infecțioase și medicii de familie se vor stabili noi protocoale terapeutice, cu acces cât mai ușor, mai aproape de casă”.
După discuțiile cu reprezentanții medicilor de familie de la ora 10.00 de la Palatul Victorie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat detaliile despre continuarea activitățilro de gestionare a valului 5 și cele de continuare a campaniei de vaccinare.
„Astăzi cu ministrul Rafila am avut o intalnire cu reprezentanții medicilor de familie, care sunt cel mai aproape de cetățeni Am făcut apel ca să continue efortul de până acum ca să depășim impreună cu bine si speram intr-o perioada cat mai scurta, pandemia COVID-19.
Am aflat că 90% dintre medicii de familie sunt vaccinați. Consider ca acesta poate fi considerat cel mai elocvent exemplu de incredere in stiintă pe care cei care desășoară această activitate zi de zi il dau celor cărora le acordă asistență medicală.
Pe acest pilon construim rolul-cheie pe care il vor avea medicii de familie și urmărim amplificarea rolului și relevanței în noul plan realizat de colegii de la MS. Considerăm că prin implicarea dumnealor pentru testarea pacienților, aplicarea tratamentului și monitorizarea persoanelor cu forme ușoare ale bolii și informarea despre vaccinare sunt măsuri ce se impuneau ca să facem față valului 5. Împreună cu măsurile prezentate de ministrul Sănătății ieri, aceste acțiuni vin să pregătească cât mai eficient capacitatea noastră de răspuns la valul 5.
La nivelul Guvernului vom asigura resursele necesare pentru a susține sistemul sanitar să facă față efectelor pandemiei, iar consultările cu specialiștii trebuie să rămână o constanta în gestionarea crizei sanitare”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de joi, 30 decembrie.
Ministerul Sănătății a anunțat, zilele trecute, că s-au luat primele măsuri pentru dezvoltarea serviciilor în ambulatoriu în vederea creșterii capacității de testare pentru depistarea virusului SARS-Cov-2.
Mai exact, Guvernul a aprobat în ședința din 28 decembrie, proiectul de OUG privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.
Conform documentului, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu COVID-19. Aceștia vor putea, astfel, achiziționa testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul MS, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.
Medicii de familie, care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.
Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.
Acest nou serviciu medical realizat de către medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă.
Finanțarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.